Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce modelů zvěčnil nehodu, která dodnes působí neuvěřitelně

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Detailní model připomíná nehodu z roku 2015, která dodnes baví svět.

Nestává se příliš často, aby během závodů skončil jeden vůz na střeše toho druhého. Incident, který se odehrál 26. září roku 2015 na španělském okruhu Navarra, ale skončil tak neuvěřitelně, že dodnes fascinuje a baví celý svět. Něco podobného byste totiž obtížně udělali úmyslně, natož úplnou náhodou.

Porsche Carrera Cup 20 vteřin po startu

Připomeňme, že k nehodě došlo během Porsche Carrera Cup France na španělském okruhu Navarra, zhruba 20 sekund po startu. Během boje o přední pozice došlo před třetí zatáčkou, která je poměrně ostrá, ke kolizi, jejímiž účastníky byli jezdci Jules Gounon, Alexander Cougnud a Joffrey De Narda.

Cougnud lehce ťukl do vozu De Nardy (s číslem 9), který se v zatáčce roztočil a zůstal stát přídí proti směru jízdy. V podobné chvíli ale došlo také ke kontaktu pneumatik mezi vozem Cougnuda a Gounona. Právě tento kontakt přizvedl Gounonův vůz s číslem 169 dostatečně vysoko, aby překonal příď De Nardy.

Porsche na střeše Porsche

Porsche se zelenou livrejí a číslem 169 tak doslova vyjelo na fialovo-černé Porsche s číslem 9, podlahou zůstalo na jeho střeše a přídí se opřelo o jeho křídlo. Vůz na střeše byl téměř perfektně vyvážený a jeho řidič (Gounon) zůstal sedět v kabině, zatímco De Narda ze spodního vozu utekl.

Gounon utrpěl během nehody menší zranění, De Narda ovšem vyvázl nezraněn a po opravě vozu se mu během dalšího závodního víkendu série podařilo dokonce i zvítězit.

Video se připravuje ...

Památná nehoda je dobře zaznamenána na YouTube, společnost Spark Models se ji ale rozhodla zvěčnit také prostřednictvím modelu v měřítku 1:43, který by měl být poměrně detailní. Na první pohled se sice zdá, že auta jsou na sobě umístěná trošku jinak, jejich zpracování a zpracování zatáčky se stopami po pneumatikách ale vypadá velice hezky.

Cena 3.400 Kč, měřítko 1:43

Model je však stále ve vývoji a je tedy možné, že ještě dojde k drobným změnám. Nicméně už nyní by mělo být možné si model rezervovat přes některé dealery, jako je třeba japonský Hobby Search. Předběžná cena po přepočtu se přitom pohybuje okolo 3.400 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
14. 6. 2023 10:24
Máš
double
Avatar - speedfred
14. 6. 2023 10:24
Máš
2 modely za 1 cenu ktorá i tak není zlá.