Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche PaJun: Chystá se menší varianta Panamery

Michal Fokt
Diskuze (5)
Stejně jako došlo k "downsizingu" Cayennu, Porsche plánuje i o kategorii menší sedan, než je Panamera, tedy přímého konkurenta BMW 5 nebo Maserati Ghibli.

Porsche chystá po představení modelu Macan další odchýlení od kurzu výrobce, specializovaného na sportovní auta, která už dnes tvoří pouze doplněk nabídky modelů SUV a luxusních liftbacků. Šéf automobilky Matthias Müller prozradil časopisu Autocar, že automobilka zvažuje další možnosti rozšíření modelové nabídky a jednou z možností (a nejspíš také nejreálnější), je vývoj auta menšího, než Panamera, která působí v luxusní třídě.

Jednalo by se o logický krok, vozy vyšší střední třídy, kam by takové auto patřilo, jsou stále ještě vnímány jako dostatečně prestižní a současně jsou jejich prodejní čísla stále velmi zajímavá, což naznačuje i nedávný přírůstek v podobě nováčka Maserati Ghibli. Model od Porsche by pochopitelně neměl v zaměřovači auta jako BMW 520d, ale spíše ty nejvyšší specifikace německých prémiovek, Jaguaru, popřípadě japonských luxusních značek.

Zatím je předčasné spekulovat, zda by vůz zůstal věrný pětidveřové konfiguraci Panamery nebo půjde o klasický sedan, s největší pravděpodobností se ani nebude jmenovat Pajun nebo chcete-li Pajun, což je zkratka pro Panamera Junior, jak se traduje od roku 2012, kdy se informace o tomto projektu objevily poprvé.

Ačkoli se Müller tváří, že jde jen o jednu z možností, daleko pravděpodobnější je, že o jeho vzniku je buď už rozhodnuto nebo je těsně před odsouhlasením a finalizují je plány na konkrétní motorizace a verze. Vůz v rámci úsporného programu koncernu VW každopádně bude stát na nové platformě MSB, určenou pro vozy s pohonem zadních nebo všech čtyř kol. Prodej vozy by tak podle tohoto rozvrhu měl začít v roce 2017, ale možná už 2016.

Michal Fokt
Diskuze (5)
Avatar - Iv8
17. 1. 2014 09:27
Re: achjo ten design
Dej ji na zvedák a zkus směr zespodu. :-)
Avatar - Blue Sun
17. 1. 2014 07:26
Re: achjo ten design
Hm, já ještě nenašel směr, ze kterého by se mi Panamera aspoň trochu líbila.
Avatar - salamoon
16. 1. 2014 18:42
Re: achjo ten design
vcera som v meste videl (pravdepodobne custom paint) modru turbo S s Turbo II wheels,a vyzerala fantasticky.... na fotkach panamera vyzera strasne,ale vcera vedla nej som na nu cumel par minut.... :-O :yes:

tazko uverit,ze moze byt taky rozdiel....
Avatar - Hammunasakra
16. 1. 2014 18:38
Re: achjo ten design
Zřejmě s technikou audi A6
16. 1. 2014 15:57
achjo ten design
takový menší německý knedlík :no: