Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Panamera: V Lipsku vyrobili už 25 tisíc kusů

Diskuze (0)
Ani necelý rok nepotřebovala automobilka Porsche k tomu, aby její model Panamera dosáhl mety 25 tisíc vyrobených kusů. Nedávno byl navíc počet nabízených variant rozšířen z dosavadních tří na pět.

V září 2009 se začal prodávat model Panamera a tím se zřejmě přepsaly dějiny automobilky Porsche. Po desetiletích váhání se do fáze sériové výroby dostal cestovní model se dvěma páry dveří (a výklopnou zádí), který zamířil do lukrativního segmentu na rozmezí vyšší střední a luxusní třídy.

Nyní po deseti měsících lze tento krok označit za jednoznačný komerční úspěch. Továrna v Lipsku, kde Panamera vzniká společně s SUV Cayenne, vyrobila vůz s pořadovým číslem 25 tisíc. Jubilejní exemplář zamíří z východoněmeckého Saska do USA, zákazník si jej objednal ve vínové barvě a s motorem 3,6 V6.

Ten je letošní novinkou. Do výrobního programu byl zařazen v květnu ve verzích s pohonem zadních kol (Panamera) nebo 4x4 (Panamera 4). Šestiválec dosahuje výkonu přesně 300 koní, tedy 221 kW.

Kromě toho jsou už od zahájení prodeje v loňském roce na výběr varianty Panamera S a Panamera 4S s motorem 4,8 V8 o výkonu 400 koní (294 kW) a přeplňovaná Panamera Turbo, která má 500 koní (368 kW).

Právě nejvýkonnější provedení jsme nedávno podrobili redakčnímu testu, na který připojujeme odkaz.

Pro úplnost doplňujeme, že v České republice se od zahájení prodeje v loňském roce do konce června 2010 prodalo 78 kusů Porsche Panamera.

Doporučujeme
TEST Porsche Panamera Turbo – Ať vás provází síla
PŘEDSTAVUJEME Porsche Panamera – 911 pro topmanagera

Diskuze (0)