Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche si patentovalo hlavové airbagy pro kabriolety. Kam je nacpalo?

Michal Fokt
Diskuze (0)
Otevřená porsche budou v budoucnu bezpečnější, hlavy osob sedících vpředu budou chránit airbagy, umístěné v rámu čelního skla.

Můžete být sebevětší vyznavač otevřených aut a vést nekonečné polemiky s "plechovkáři" o tom, co řidiči otevřené auto dává a co bere, ale jedna věc je zcela jasná - při havárii jsou roadstery a kabriolety méně bezpečné, než auta s uzavřenou karoserií. Ale i zde dochází k pokroku a zmenšení rozdílu mezi jednotlivými typy aut.

Porsche si nyní nechalo u patentového úřadu ochránit nápad na instalaci hlavového airbagu do A sloupků karoserie, které mají při bouračce zabránit střetu hlavy s boční částí rámu čelního skla. Stejným způsobem ale samozřejmě lze ochránit to samé místo i v autech s pevnou střechou. Nápad na umístění airbagu do sloupků karoserie sám o sobě není nový, ale nikdo zatím vzduchové pytle nemontuje do rámu čelního skla, ale do středového sloupku.

Hlavový airbag se bude hodit zejména při střetu s malým přesahem, kdy tělo může minout vak ve volantu nebo palubní desce, ale také při šikmém střetu. Zatím není známo, kdy Porsche novinku zavede do sériové výroby, ale může to být už s novou generací boxsteru nebo 911.

Michal Fokt
Diskuze (0)