Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Spexter, 928 Spyder a W3 Triposto jsou fantastické hračky z Kanady

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Sportovní vozy značky Porsche ladí a upravuje řada firem po celém světě, ale společnost Wingho Auto využila jejich techniku pro trojici vlastních modelů. Ty zaujmou designem, konstrukcí a ten nejmladší i koncepcí.

Kanadská společnost Wingho Auto je rozdělena do několika sekcí, z nichž jedna se zabývá prodejem klasických vozů se zaměřením především na Porsche a vývojem i výrobou sportovních vozů s technikou německých automobilů a další sekce má na starosti sport s klasickými i vlastními závodními stroji. Tento rodinný podnik řídící Dr. Clyde Kwok, který je zároveň hlavní osobou stojící za vznikem neobvyklých sportovních vozů.

Na poli designu a vývoje vlastních sportovních automobilů působí Wingho Auto od přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy představila vozy Concordia I a Concordia II, přičemž druhý jmenovaný svými klínovitými liniemi připomíná díla italských designérů ze sedmdesátých let.

Po těchto vozech následovaly projekty nazvané Spexter (1988), Spyder (1993) a Triposto (1999), které tvarem svých karoserií i použitou technikou jasné dávají najevo, že tvůrci berou inspiraci především v liniích vozů značky Porsche. V roce 1998 doplnil koncepty sportovních vozů přívěs určený k převozu automobilu, jehož design ladí s produkty společnosti.

První vůz z této trojice pojmenovaný Spexter se na konci osmdesátých let zrodil jako vize Porsche Speedster pro 21. století. Základem se stala tehdejší technika modelové řady 911 a to včetně vzduchem chlazeného plochého šestiválce o objemu 3,2 l usazeného v zádi. Karoserie dvoumístného vozu byla vyrobena z kompozitních materiálů. Design představuje spojení linií modelů 356 a 959. Podle Wingho Auto tento lehký a výkonný vůz dosahuje rychlosti kolem 265 km/h.

Video se připravuje ...

Porsche 928 Spyder z první poloviny devadesátých let byl výrazně odvážnější než jeho předchůdce. Označení tohoto vozu ostatně napovídá, že jeho základem se stalo čtyřmístné kupé 928 se svým v přídi uloženým osmiválcem a převodovkou u zadní nápravu. Wingho Auto z něj použilo právě jeho pohonné ústrojí spolu s nápravami a osadilo je do vlastní otevřené karoserie z kompozitních materiálů.

Poslední z tria vozů Wingho Auto s technikou značky Porsche je třímístný model W3 Triposto, který byl veřejnosti představen v roce 1999. Design vozu navrhl Steven Lee, zatímco dárcem techniky se stalo Porsche 911. Pod karoserií z hliníku, kevlaru a laminátu se ukrývá šestiválec o objemu 3,6 litru, který je naladěn na výkon 239 kW (325 k) při 6100 min-1 a spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou. Automobil, jehož řidič sedí uprostřed je schopen dosáhnout rychlosti přes 290 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
3. 3. 2019 20:38
K čemu je to dobrý?
:no: