Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche: Továrna v Lipsku oznamuje rekordní výsledky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Továrna automobilky Porsche v Lipsku slaví nejlepší rok ve své historii. Počet vyrobených vozů za loňský rok se přiblížil na dohled stotisícové metě.

V roce 2011 se podařilo v Lipsku zvýšit výrobu o 47 procent ve srovnání s předchozím rokem. Od ledna do prosince 2011 sjelo z výrobní linky v německé spolkové zemi Sasko celkem 93.838 nových vozů Porsche. SUV Cayenne bylo vyrobeno 62.004 kusů a čtyřdveřových GT Panamera 31.834 vozů.

Vedle tohoto úspěchu se zvýšil i počet zákazníků, kteří si v Lipsku převzali své nové Porsche. V loňském roce to bylo více než 2400 zákazníků. Při převzetí svého nového vozu si řada z nich vyzkoušela i zdejší okruh a kurzy jízdy v terénu.

Lipská továrna Porsche letos slaví deset let své existence, jako první se tu na konci roku 2002 začal vyrábět Cayenne první generace. V roce 2009 nastoupila druhá generace tohoto SUV. Kromě Cayenne se v Lipsku vyrábí i již zmiňovaná Panamera a mezi srpnem 2003 a květnem 2006 tu byla vyráběna také supersportovní Carrera GT.

Kvůli rostoucí poptávce po Cayenne a Panameře bude v lipské továrně na konci ledna zavedena třetí výrobní směna. Po tomto rozšíření výroby bude v Lipsku vznikat zhruba 500 aut denně.

Automobilka však už počítá s dalším rozšířením továrny, vybudována tu má nová montážní hala doplněná o lakovnu a karosárnu. Porsche totiž začne v Lipsku na konci roku 2013 vyrábět menší SUV nazvané Cajun.

Výrobce do svého závodu v Sasku chce investovat 500 milionů euro. Díky výrobě modelu Cajun tu má vzniknout asi 1.000 nových pracovních míst.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
4. 2. 2012 20:31
Nebudou žádné příspěvky ze Slovenska ?
Budou mít novou karosárnu a lakovnu, prý (jen) pro Cajun.Být zaměstnancem VW Bratislava,moc bych na to Porsche "Made in Slovakia" neupozorňoval. Bude lépe robotování na upmiicitigomontáži ?