Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poskytování příspěvku postiženým na koupi auta se asi zjednoduší

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Úřady práce by při rozhodování o příspěvku určeného zdravotně postiženým lidem na koupi auta nemusely nově až na výjimky posuzovat majetkové poměry domácnosti žadatele.

Nynější zákon uvádí, že úřad stanoví výši příspěvku na pořízení auta s přihlédnutím nejen k četnosti a důvodu dopravy, ale i k příjmu žadatele a příjmu osob s ním společně posuzovaných a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům. Maximální příspěvek nyní představuje 200.000 korun.

"Ustanovení o prokazování majetkových poměrů žadatele a osob s ním společně posuzovaných je převzato z právní úpravy zasahující hluboko před rok 1989, kdy osobní automobil byl považován za luxusní zboží," argumentuje místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Nyní už to podle něj působí jako nezdůvodnitelný prvek.

Jeho návrh naproti tomu stanoví, že úřad s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy stanoví příspěvek na auto v takové výši, aby spoluúčast žadatele představovala deset procent z maximální výše příspěvku, tedy 20.000 korun. Pokud by však žadatel neměl dostatek peněz ani na tuto spoluúčast, pak by ji úřad mohl snížit až na 1000 Kč. Při tom by však už přihlížel k míře užívání auta, k příjmu žadatele i jeho rodiny a celkovým sociálním a majetkovým poměrům.

Pokud by zůstalo zachováno současné ustanovení, může to podle Bartoška znamenat potíže v rodinách, které nefungují zcela dobře. Může se prý stát, že společně posuzované osoby odmítnou prokázat své majetkové poměry s odůvodněním, že samy o nic nežádají. Žadatel se tak může dostat do neřešitelné situace.

Novelu zákona nyní dostane k posouzení vláda. Bez ohledu na její stanovisko o ní pak rozhodnou poslanci na některé z příštích schůzí.

Bartošek už minulý týden předložil jinou novelu téhož zákona. V navrhuje, aby úřady mohly vyplácet příspěvky na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem bez toho, že by jejich rodiče museli žádat o souhlas soud. Požadavek na soudní schválení není podle něho v těchto případech důvodný a přináší potíže.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)