Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslanci navrhují zákaz letních pneumatik

Diskuze (21)
Od té doby, co jezdíme povinně na „zimních“, se výrazně snížila nehodovost. Zákonodárci chtějí tento trend dále podpořit.

Poznámka redakce: Pokud jste na tento článek narazili náhodou nebo jste přišli z vyhledávače, mějte prosím na paměti, že původně vyšel v rámci tematické přílohy Apríl 2012 na Auto.cz a některé informace v něm obsažené proto platí pouze 1. dubna.

Letošní zima byla první, kdy platila celostátní povinnost jezdit se zimními pneumatikami. Ale jak známo, zákon nařizoval patřičné obutí jen tehdy, když bylo možné očekávat na silnici souvislou vrstvu sněhu a ledu.

Někteří poslanci, inspirovaní Stanislavem Humlem (dříve policista, posléze profesionální dopravní expert a v současné době poslanec nejprve za VV, dnes za ČSSD), vidí v nastoleném směru správnou cestu k nulové nehodovosti. I když je formulace v zákonu poměrně nezávazná, přesto v měsících, kdy by řidiči měli jezdit na zimních pneumatikách (a ti uvědomělí na nich opravdu bez ohledu na počasí celý podzim, zimu a jaro jezdí), počet nehod a jejich obětí na českých silnicích klesá.

„Hledáme cesty, jak dosáhnout silnic bez nehod. Rekonstrukce a rozšíření silniční sítě by stálo hodně peněz, nová rychlostní omezení by řidiči stejně ignorovali, a tak se zákaz letních pneumatik zdá být nejjednodušší a nejúčinnější způsob,“ upřesnil mluvčí poslance Humla Ladislav Guma.

Pokud vše půjde podle představ navrhovatelů, měl by zákon vstoupit v účinnost 1. dubna 2013. To znamená, že příští rok na apríla už nebudeme přezouvat na letní, ale zůstaneme věrni zimním pneumatikám.

Diskuze (21)
Avatar - Katikakus
1. 4. 2012 19:19
Re: Dobrý
Jesteze na te silnici byl snih a ne sniCH, to by te uricte pokutovali...
Avatar - Katikakus
1. 4. 2012 19:17
Re: ja
petrumr, ty pouzivas dva nicky?
Nebo se opravdu nasel nekdo, kdo se hlouposti prispevku vyrovna petovi?
1. 4. 2012 18:20
Zbytečně to zabíjí jména
Jinak by se chytlo víc lidí, ale pokud pneumatiky vysvětluje pan Guma a motory u Škody Aprilmann, tak to bije do očí
1. 4. 2012 17:51
zimní
Našim blbcům by to bylo podobné, zdravý rozum u nás nevítězí !!!
1. 4. 2012 14:08
Re: Holý nesmysl
>:D