Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor na telefonování za volantem v Itálii. Hrozí obří pokuta.

Diskuze (5)

V Itálii se chystá razantní zpřísnění zákona o silničním provozu.

Tomu, kdo bude při jízdě užívat mobilní telefon, má hrozit pokuta až 1700 eur (asi 43.600 Kč) a také odnětí řidičského oprávnění na týden až dva měsíce, napsal server The Local. Přepracovaný zákon ještě nevešel v platnost, tento týden ho dostali k posouzení ministři a poslanci o něm budou hlasovat v květnu.

Nové pravidlo se týká "chytrých telefonů, notebooků, tabletů a podobných zařízení", při jejichž používání dává řidič jednu, nebo dokonce obě ruce z volantu. Ti, kteří se proviní opakovaně, mohou podle plánované změny dostat pokutu až 2588 eur (zhruba 66.400 Kč) a přijít o řidičský průkaz na čtvrt roku.

Nyní se řidič, který za jízdy telefonuje nebo píše textovou zprávu, může dočkat pokuty od 161 do 467 eur (asi 4100 až 12.000 Kč).

Vyšší pokuty se také plánují za parkování na vyhrazených místech. Neoprávněné zabrání místa pro invalidy bude stát až 647 eur (asi 16.600 Kč) a odnětí bodů z řidičské karty. O body také může řidič přijít, pokud vůz zaparkuje na místo vyhrazené pro nabíjení elektrických aut.

Parkovacích míst zdarma se pro změnu dočkají těhotné ženy a rozšíří se i počet parkovacích míst pro rodiče s dětmi mladšími 12 měsíců. Patrně se také zruší povinné používání světel ve dne.

Novela zákona obsahuje řadu dalších zpřísněných pravidel. Počítá se například s více kontrolami zaměřenými na to, zda řidič nekonzumoval alkohol nebo jinou drogu. Postih bude tvrdší a tomu, kdo odmítne test podstoupit, hrozí pokuta 422 až 1697 eur (zhruba 10.800 až 43.500 Kč).

Podle italského statistického úřadu policisté na Apeninském poloostrově nejčastěji postihují překračování maximální dovolené rychlosti a používání mobilního telefonu za jízdy.

Diskuze (5)

Doporučujeme

14. 4. 2022 12:37
Telefonování
Já jsem například hrozně rád, že jsem se odnaučil telefonovat za volantem. A když už, tak jedině přes hlasitý odposlech. To je mnohem lepší, než při řízení telefon u ucha. Dřív jsem toto zrealizovat nemohl, protože můj starý telefon to neuměl, ale od té doby, co mám nový z https://www.tera.cz/ už v autě telefonuji jen přes hlasitý odposlech.
17. 4. 2019 20:45
Re: To jsem zvědav
dotykovým displejem nedisponuju, ale určitě někdo z místních diskutujících ano. je na něm možné psát e-maily a smsky? jakože bezpečnost ano, ale co takhle zavést tresty smrti?
17. 4. 2019 19:38
Re: To jsem zvědav
a řidiči aut s manuálem budou mít zakázané řadit :-)
17. 4. 2019 19:07
To jsem zvědav
na používání dotykových obrazovek, při jejich používání dává řidič jednu ruku z volantu taktéž...