Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pravomoci strážníků v dopravě se nejspíš zvýší. Vláda návrh podpořila.

ČTK
Diskuze (8)
Vláda podpořila návrh novely zákona o silničním provozu poslance ČSSD Petra Dolínka, díky níž by obecní policie mohla dostat pravomoc pokutovat nedovolenou jízdu ve vyhrazených jízdních pruzích na místě.

Po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Nyní mohou strážníci postoupit podezření z takového přestupku jen do správního řízení.

Vyhrazené jízdní pruhy slouží zejména pro jízdu autobusů, vozidel policie, zdravotnických záchranářů, hasičů a dalších složek záchranného systému, případně také taxislužby. Jsou vesměs v místech, kde častěji vznikají kolony.

"Cílem novely je umožnit obecní policii, aby příkazem na místě projednávala přestupky spáchané nedovolenou jízdou ve vyhrazeném jízdním pruhu, přičemž tyto přestupky by zároveň mohly spadat do režimu objektivní odpovědnosti provozovatele, pokud by byly zjištěny kamerovým systémem," řekl Kněžínek. Záznamy tak bude podle vládních legislativců možné využít k postihu provozovatele vozidla, pokud se nepodaří zjistit pachatele přestupku.

Od úpravy si Dolínek slibuje, že vyhrazené pruhy nebude využívat tolik ostatních řidičů jako nyní. V Praze podle dat Technické správy komunikací nemá ve vyhrazených pruzích co dělat sedm z deseti automobilů, které po nich jedou. Přestupky řeší ze zákona zejména státní policie, která může řidiče zastavovat a pokutovat.

Novela podle Kněžínka nemění nic na tom, že je možné místní úpravou provozu vyhrazený jízdní pruh zřídit pouze pro určité časy. "Pak samozřejmě platí, že v těch časech do nich není možné jet a obecní nebo městská policie může takové protiprávní jednání pokutovat. Bude-li to mimo vymezený čas, půjde o řádný jízdní pruh a samozřejmě bude možné ho legálně používat," doplnil ministr.

ČTK
Diskuze (8)
10. 2. 2019 11:57
Re: Aha
Neviem, ako u vas, ale na sk fakt mestski vartasi posobia dost saskoidne. A v BA teraz dostali superby, to by ste mali vidiet tie ksichty. Typicky dement za volantom modly (v jeho ociach). A s tym zvysovanim kompetencii, no potes koste.
Avatar - Hittman
9. 2. 2019 20:25
No jo,
Dolínek, co čekat...
9. 2. 2019 18:18
Re: Aha
Stejné Černokostelecká. Jako bonus je tam barák těsně u cesty a neupravený strom/keř, takže to bus frnkne částečně do druhého pruhu. V levém pruhu je kolona 1,5 km k semaforům, pravý volný. Ale chlupatí si rádi stoupnou na kopec a vybíraj.
9. 2. 2019 13:11
Re: Aha
Hele, jak jsi přišel na to, že jsou strážníci "pologramotní"? To jsi zamrzl někde v 90. letech. Pokud o tom nevíš, tak už několik let musí mít minimálně maturitu. A každé tři roky skládají poměrně náročné prolongační zkoušky (na rozdíl od příslušníků PČR). Ale ono je snažší se do někoho jaksi "preventivně" navážet, než si předtím zjistit fakta, že? Typicky české "myšlení". :-O
P.S. Jinak i mě samozřejmě v Praze lezou čím dál více se rozšiřující vyhrazené jízdní pruhy na nervy, o tom žádná! Ale to je vina magistrátu.
9. 2. 2019 12:40
Re: Aha
To mě chytla za srdce - naprostý souhlas. Mě rozčiluje v Praze Plzeňská - do centra dva pruhy a jeden z nich vyhrazený pro bus. Souběžně s ním vede tramvaj. Jednou za 10 min projede autobus s 50 cestujícími. Kolik by projelo aut a lidí během těch 10 min ani nechci počítat.