Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přijde levný X-Type

Michal Fokt
Diskuze (20)
Jaguar připravuje svůj nejmenší model X-Type s dvoulitrovým motorem a pohonem pouze předních kol.

Jaguar připravuje svůj nejmenší model X-Type s dvoulitrovým motorem a pohonem pouze předních kol.

V automobilovém průmyslu padají všechna tabu. Zapřisáhlí odpůrci vznětových motorů je uvádějí do svých modelů, výrobci velkých luxusních vozů rozšiřují nabídku modelů směrem dolů, firmy produkující vozidla s jednou poháněnou nápravou přecházejí na 4x4, nebo zcela mění koncepci pohonu. Jaguar patří právě do posledně jmenované kategorie a důvodem rozruchu je jeho nejmenší model X-Type. Nejprve se proslavil tím, že vstoupil do značkou dosud ignorované střední třídy, a zároveň proto, že je byl vybaven výhradně pohonem všech kol. Nyní se chystá další přelom – nejmenší „Jag“ zanedlouho přijde na trh s pohonem pouze předních kol.

X-Type se tak stane prvním Jaguarem s moderní koncepcí pohonu v historii značky, jenž je navíc o poznání lacinější, než čtyřkolka. Když k tomu přidáme ještě dvoulitrový zážehový motor, mohla by nám vzniknout velice zajímavá cena, která se bude pohybovat lehce nad tou, kterou si žádá BMW za model 318i. Čtyřválec bude podle prvních informací disponovat nadprůměrným výkonem 115 kW a standardně se bude dodávat s pětistupňovou převodovkou s přímým řazením, na přání bude k dispozici též samočinné ústrojí se stejným počtem rychlostí. Agregát bude nejen úspornější, než současný nejslabší „dvaapůllitr“, ale i šetrnější k životnímu prostředí, což povede k nižším poplatkům.

Ve Velké Británii bude jeho cena začínat na 20 000 librách, cena na českém trhu se však z této sumy odvodit nedá, protože se v ostrovní monarchii prodávají vozy za výrazně „delší“ peníz, než kdekoliv jinde v Evropě. Dá se však vzhledem k ceně BMW 318i očekávat, že bude stát kolem 950 000 korun. Svou premiéru si automobil odbude v březnu příštího roku na autosalonu v Ženevě a prodávat se začne krátce poté.

Michal Fokt
Diskuze (20)