Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příprava Valhally se blíží do finále. Astonu pomůže tým F1 v čele s Alonsem

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Několikrát odkládaná výroba supersportu Aston Martin Valhalla se brzy stane realitou. První testovací prototypy vyjedou na silnice ještě před koncem tohoto roku.

Britský supersport vznikl již v roce 2019 při kooperaci s týmem formule 1 Red Bull Racing, tehdy však ještě pod pracovním názvem AM-RB 003. Vůz měl být již dávno na silnicích, jenže Aston Martin si dal s dotažením tohoto diamantu ukrytého pod názvem Valhalla záležet. 

Aston Martin Valhalla se může jako jeden z mála modelů na světě těšit z toho, že na něm pracovaly hned dva týmy formule 1. Na začátku šlo o již zmíněný Red Bull Racing, s nímž Aston Martin dříve jako partner spolupracoval, a nyní jde o samotný Aston Martin F1 Team, který ve formuli 1 působí od roku 2021.

Video se připravuje ...

Mít přístup k jedinečným znalostem a dovednostem týmu formule 1 je pro výrobce automobilů velkou výhodou,” řekl Claudio Santorini, technický ředitel Aston Martin Performance Technologies. „Inženýři z formule 1 neustále posouvají limity výkonnosti a vyvíjejí nástroje pro rychlé řešení problémů. S těmito interními znalostmi můžeme plynule přenést odbornost F1 do vývoje silničních vozů.

Automobilka uvádí, že 90 procent vývoje v oblasti nastavení vozu patří práci na simulaci a pouze 10 procent jízdám v reálném světě. To není velkým překvapením, jelikož kvůli omezenému testování se monoposty formule 1 testují na simulátorech v útrobách vývojových center. S koncem tohoto roku se ale má tento poměr trochu vyrovnat - několik prototypů Valhally se za pár týdnů objeví na silnici. 

Valhalla, co se rychlosti týče, rozhodně nebude dělat týmu formule 1 ostudu. Čtyřlitrový osmiválec se dvěma turbodmychadly je doplněn o tři elektromotory, přičemž kombinovaný výkon by se měl pohybovat okolo 1000 koní. Aston Martin navíc tvrdí, že díky aerodynamickým prvkům bude Valhalla při rychlosti 240 km/h produkovat přes 600 kilogramů přítlaku. 

Naším cílem s Valhallou je vyrobit supersportovní vůz, který bude stanovovat nejlepší standardy ve své třídě, pokud jde o výkon, dynamiku a potěšení z jízdy," řekl Carlo Della Casa, ředitel vývoje produktů Aston Martin. Pokud tentokrát vše půjde podle plánu, výroba Valhally začne příští rok a celkem bude vyrobeno 999 kusů. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme