Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Valhalla je hybridní supersport s výkonem 950 koní. Touží po rekordu na Ringu

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Aston Martin odhalil parametry nového supersportu Valhalla. Vypadají působivě.

Pro připomenutí, Valhalla je produkční verzí konceptu z roku 2019. V průběhu vývoje došlo k několika změnám, ta nejdůležitější se týká pohonného ústrojí: místo původně zamýšleného šestiválce se Aston Martin nakonec rozhodl pro elektrifikovanou soustavu s původem u AMG. 

Její základ tvoří dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec s objemem čtyři litry, který sám o sobě poskytuje nejvyšší výkon 552 kW. Aston Martin také zdůrazňuje schopnost točit až 7200 otáček za minutu. V8 pohání zadní kola.

Spalovací motor však doplňuje ještě dvojice elektromotorů, každý na jiné nápravě, která zajišťuje dalších až 157 kW. Maximální kombinovaný výkon soustavy pak činí 699 kW (950 k), zatímco točivý moment dosahuje 1000 N.m. Hybridní ústrojí tvoří také nová osmistupňová dvouspojková převodovka.

Součástí plug-in hybridní výbavy je pochopitelně akumulátor pro uložení elektřiny, jehož kapacita při plném nabití stačí na ujetí asi 15 kilometrů v čistě elektrickém režimu. V něm Valhalla pojede maximálně 130 km/h.

A dynamika? I přes přítomnost těžkého elektrifikovaného ústrojí a externě dobíjitelné baterie supersport díky konstrukci převážně z uhlíkových vláken váží přijatelných 1550 kilogramů (suchá hmotnost), takže je velice rychlý. Zrychlení z klidu na stovku zabere jen 2,5 sekundy, nejvyšší rychlost činí 330 km/h.

Velký důraz výrobce kladl také na aerodynamiku, aktivní aerodynamické prvky údajně umí generovat přítlak až 600 kg v rychlosti okolo 240 km/h.

Aston Martin si dokonce v oblasti dynamiky věří tak moc, že vyhlásil útok na rekord Nürburgringu. A nejen to, s Valhallou se chce dostat na čas okolo 6 minut a 30 sekundy. V současnosti je přitom nejrychlejším "produkčním" autem na Ringu Porsche 911 GT2 RS s časem 6:43.30.

Valhalla však i přes brutální parametry nebude nějakým "oholeným", na okruhové dovádění zaměřeným supersportem. Aston Martin slibuje i příjemný a patřičně luxusně vybavený interiér. Na jeho odhalení si ale ještě musíme počkat. K prvním zákazníkům by se britská novinka měla dostat v roce 2023, cenu výrobce neprozradil.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme