Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští „toyobaru“ může dostat tříválec s turbem. Výkon chybět nebude

Marek Bednář
Diskuze (15)

Dvojčata Toyota GR86 a Subaru BRZ se mohou do příští generace zásadně proměnit. Pro evropské trhy to však může být dobrou zprávou.

Druhá generace dvojčat Toyota GR86 a Subaru BRZ je na světě zhruba tři roky. Už nyní se ale objevují spekulace o tom, jak bude vypadat příští, třetí generace těchto sporťáků. Na to, že na uvedení vozu na trh je ještě vcelku dost času, je spekulací poměrně hodně.

Většina, k nimž se řadí zpráva japonského webu Best Car, říká, že nové provedení přijde už v roce 2025, což by znamenalo opravdu krátký životní cyklus i na poměry východoasijských automobilek. Jiné zprávy hovoří o roce 2028. Nový vůz má mít 1,6l tříválec, podobný jako ten v modelech GR Yaris a GR Corolla, ovšem s výkonem přes 220 kW (300 k) a s nějakou formou hybridního ústrojí.

Video se připravuje ...

Změna z plochého na řadový motor by byla velkým krokem. Předně by příď musela být o poznání vyšší, aby se pod kapotu motor vešel. Také by to mohlo znamenat ukončení partnerství, jinými slovy, že už nepřijdou dva vozy od značek Toyota a Subaru, nýbrž že svět dostane jen toyotu.

Dvojčata Toyota GR86 a Subaru BRZ se v Evropě ještě během letošního roku přestanou prodávat, a to protože zástavba kamer pro sledování dopravních značek a pruhů na silnici by si vyžádala přepracování systému EyeSight i sklonu kapoty. To se nejen nevyplatí, ale navíc by to znamenalo změny v jízdních vlastnostech, pro které zákazníci „toyobaru“ vyhledávají.

Pokud ale bude mít příští generace zcela jiný motor, navíc ještě s hybridním ústrojím, znamenalo by to kompletně jiné šasi, u nějž už může být zástavba povinných elektronických hlídačů snáze možná. Nechme se tedy překvapit a doufejme, že rok 2024 není pro „toyobaru“ v Evropě poslední.

Marek Bednář
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
17. 2. 2024 20:59
Re: Sporttovní kupé s tříválcem
Taky ta spolehlivost je úžasná, víme :-)
Avatar - speedfred
17. 2. 2024 11:06
Re: Sporttovní kupé s tříválcem
Môžeš písať čo chceš ale 2L TSI je fakt podarený motor a dá sa ladiť do nezmyslov keby už k tomu prišlo.
Avatar - Barrichello
16. 2. 2024 22:17
Re: tři válce?
Jawa jede, Jawa sedí, kdo má Jawu ten si medí :-)
Avatar - Barrichello
16. 2. 2024 21:51
Re: Sporttovní kupé s tříválcem
Tak jasně :-) TSI lede líp jak 400 konové V6 twinturbo nebo 350 konový V6 kompresor, ty jedeš bomby zase.

Měl si jím poradit v Lotusu, aby místo V6 Toyoty montovali TSI :-) :-) :-) :-)
Avatar - del42sa
16. 2. 2024 18:00
Re: Sporttovní kupé s tříválcem
Pumá s původním tříválcem 1.5l ecoboost jezdila jako čert :-!

https://www.auto.cz/…hot-hatch-138727