Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Toyota GT86: Základ Mazdy MX-5, turbo a mild hybrid?

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
O nástupci Toyoty GT86 se mluví již delší dobu, nyní se však objevují další informace přímo z japonského vývoje, které říkají, že by malé kupé mohlo dostat systém KERS a turbo.

Celosvětové prodeje Toyoty GT86, malého puristického kupé s atmosférickým čtyřválcem boxer, jsou sice dobré, ale ne tak dobré, jak by Toyota chtěla a jak očekávala. Množí se tedy spekulace, co se s vozem stane v příští generaci. Zdroje magazínu Motoring nyní přinesly opravdu zajímavé zprávy.

O skutečnosti, že by automobil mohl vznikat na osvědčeném podvozku Mazdy MX-5, jsme slyšeli již dříve, a nejnovější údaje to potvrzují. Na tom by nebylo ještě nic tak zvláštního, spolupráce se Subaru byla dosti komplikovaná a MX-5 má podobnou filozofii jako GT86, až na otevřenou střechu. Jenže Toyota chce do vozu dále zabudovat systém rekuperace kinetické energie po vzoru KERS z monopostů Formule 1, z automobilu by se tedy stal takový „mild hybrid“, což by pomohlo jak výkonům, tak spotřebě.

Tím to ale nekončí, vůz by již neměl mít atmosférické plnění, ale sloužit mu má turbodmychadlo připojené ke čtyřválcové patnáctistovce. Údajně ještě není jasné, zda se jedná o agregát Skyactiv od Mazdy, anebo jde o vlastní jednotku Toyoty. Výkon vozu by pak celkově měl být větší než 190 koní (140 kW), což ale může znamenat i to, že papírově si stroj pohorší a bude tedy mít nižší výkon než dosavadních 200 koní. Možné však je, že automobil navíc i zhubne, Mazda MX-5 totiž začíná na hmotnosti pouhých 975 kg (bez eurořidiče).

Příští Toyota GT86 bude nejdříve představena jako koncept pravděpodobně v roce 2017, až o tři roky později má jít do sériové výroby. Ať už bude mít techniku jakoukoliv, stále má jít o lehké kupé pro ty, kteří milují obratné a komunikativní sportovní vozy.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - TeeJay
4. 8. 2015 02:29
Platforma
Že by Toyota vyvinula RWD platformu pro GT 86 jen pro jednu jedinou generaci jediného modelu? Nevěřím. ;-)