Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč je v Česku tolik závad nových silničních staveb? Pomohlo by, kdyby si lidé neulehčovali práci

Petr Barták
Diskuze (10)

Každé zpomalení dopravy na frekventované komunikaci vede k zácpám, nervozitě a vyššímu riziku střetů. Nejčerstvějším příkladem může být prasklý dilatační závěr Radotínského mostu na vnějším pražském okruhu D0.

Do téhle pasti se chytili naši čtenáři a sami jsme ji taky už párkrát museli skousnout. Průjezd po okruhu D0 od „plzeňské“ dálnice k „dé jedničce“ totiž brzdí závada na mostě. Už od konce loňského roku. A to máme duben.

Špunt, který nejde objet

Už před Lochkovským tunelem denně co chvíli proměnné značení zakazuje vjezd. Hned se začne tvořit kolona z nákladních aut v pravém pruhu. Osobáků tu během dne tolik není, proto není jejich šňůra tak dlouhá. Problém ale nastává v ranní nebo odpolední špičce, kdy je tunel uzavřen i na delší čas než jen pár minut. Nervózní řidiči nákladních aut tu pak zablokují i levý pruh a doprava stojí. Občas jsou kolony náklaďáků tak dlouhé, že se o tom dokonce dozvíte i v Zelené vlně.

Když už se dostanete do tunelu a projedete jej sníženou rychlostí, další omezení pak čeká před polovinou mostu. Jádrem pudla je problém s mostním závěrem kryjícím dilatační spáry, které vyrovnávají teplotní roztažnost mostní konstrukce. I proto celou šíři vozovky směrem k D1 nad ním překrývá ocelový přejezd fungující jako obří zpomalovací práh – před ním je rychlost snížená na 60 km/h, a blíže ještě doporučená dokonce „čtyřicítka“. Na vlastní oči tu vidíme náklaďáky významně snižující rychlost, ty za nimi až skoro zastavují. Místo překonáte a jedete dál. Zdržení nepříjemné, ale dá se to vydýchat. Co se ale děje na stavbě, která byla uvedena do provozu v roce 2010 a má bez problému sloužit 25 let?

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
10. 4. 2023 10:33
kup
protože stavba nemá nezávislý stavební dozor, dílo převezme úředník bez znalostí....
Avatar - Mokrous
8. 4. 2023 12:58
Re: Protože nemocný narod
:yes: :yes: :yes: :yes:
8. 4. 2023 08:07
Proc?
jak muže redakce auto.cz nebo Sveta motoru nekoho kritizovat za nekvalitni praci?

Vzdyt uz i samotny uvodnik Sveta motoru od sefredaktora je pravidelne plny zamerneho lhani.
Avatar - rohYpnol
7. 4. 2023 20:17
Re: Protože nemocný narod
Bohužel se tady zároveň usilovně pracuje na tom, že učitelům přidáváme za to, že naše děti naučí méně a že VŠ vzdělání je dnes horší jak SŠ před 30ti lety... Nedej bože dítě na základce trestat známkou...

Takže sice národ má vyšší vzdělání, ale je čím dál hloupější :-! :no:
Avatar - Barry Lyndon
7. 4. 2023 15:20
Re: Protože nemocný narod
Dovzdělat? Nemám pocit, že by se to nastupujícími generacemi lepšilo. To už je reálnější "vybít a dát novou násadu" :D :D