Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodává se registrační značka jako z bondovky. Může stát miliony

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Ve Velké Británii se nabízí unikátní registrační značka „AU 1“, která odkazuje na Rolls-Royce Phantom III z bondovky Goldfinger z roku 1964. Jezdil v něm hlavní padouch Auric Goldfinger.

Víte, že hlavním protivníkem Seana Conneryho ve filmu Žiješ jenom dvakrát měl být původně Jan Werich? Český herec dokonce odletěl na natáčení do Londýna, nakonec se ale s produkcí nedohodl na herecké podobě zloducha, který měl tajnému agentu Jejího Veličenstva Jamesi Bondovi znepříjemňovat život. Roli proto nabídli někomu jinému.

V dřívější bondovce (v pořadí třetí) s názvem Goldfinger z roku 1964 stál proti Connerymu německý herec Gert Fröbe, který zde ztvárnil postavu lotyšského emigranta Aurika Goldfingera. Ten ve snímku jezdí černo-žlutým Rolls-Roycem Phantom III z roku 1937 s registrační značkou „AU 1“ odkazující na chemickou značku zlata (Au neboli aurum). A právě tuhle kombinaci teď ve Velké Británii nabízejí k prodeji formou aukce.

První odhady hovoří o konečné ceně minimálně 300.000 liber (zhruba 8.436.000 Kč). Ačkoliv se to zdá jako naprosto bláznivá částka, ani tak se nebude jednat o absolutní britský rekord. Ten totiž již od roku 2014 drží nenápadná číselná kombinace „25 0“, kterou za 518.480 liber (tehdejších zhruba 17,9 milionu korun) vydražil John Collins, specialista na klasická ferrari, jenž značku nasadil na své Ferrari 250 GT SWB, které předtím patřilo Eriku Claptonovi.

Video se připravuje ...

I tak je to ve srovnání s nejdražší registrační značkou světa doslova pakatel. Kalifornská značka „MM“ je totiž oceňována na více než 24 milionů dolarů, tedy asi 538 milionů korun. A čím je tam výjimečná? Zaprvé registračky s dvěma písmeny jsou ve Spojených státech obecně velmi vzácné, ty se dvěma stejnými písmeny logicky ještě více. Podle dostupných zdrojů jich totiž je pouze 35. K dvojitému M navíc zájemce ještě získá NFT neboli nenahraditelný token v podobě digitálního snímku značky. A to se vyplatí!

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme