Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních aut v Číně se v únoru poprvé od loňského května zvýšil

ČTK
Diskuze (0)

Prodej osobních aut v Číně se v únoru poprvé od loňského května meziročně zvýšil. Růst činil 4,7 procenta na 1,25 milionu vozů. S odkazem na čínský automobilový svaz PCA to uvedla agentura DPA.

V předchozích měsících se prodávalo méně aut vinou problémů s dodávkami a nedostatku čipů, někdy byl pokles i dvouciferný.

Vzhledem k tomu, že oslavy nového lunárního roku připadly v posledních dvou letech zcela na únor, je absolutní počet prodaných vozidel hluboko pod obvyklými hodnotami. Například v lednu se prodalo kolem 2,1 milionu vozů.

Za celý loňský rok se v Číně prodalo o 20,5 milionu aut více než v roce předchozím. Způsobil to především růst poptávky po elektromobilech a po hybridních vozech. Předtím se prodej tři roky po sobě snižoval.

PCA propočítává, kolik osobních aut, sportovně-užitkových vozů (SUV), minivanů a menších víceúčelových vozidel si koupili zákazníci.

Čína v roce 2009 vystřídala Spojené státy na postu největšího automobilového trhu světa. Čínský trh rostl vytrvale od 90. let až do roku 2018, kdy začal klesat kvůli zpomalení ekonomiky, obchodnímu napětí se Spojenými státy a pandemii covidu-19. Je důležitým odbytištěm i pro českého výrobce automobilů Škodu Auto.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme