Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Produkční verze elektrického SUV Mercedesu zachycena špiony. Tak odvážná není

Stanislav Kolman
Před dvěma lety představila stuttgartská značka vizi elektrického SUV. Už příští rok se dočkáme sériového kousku, špionážní fotky naznačují, že futuristický koncept poněkud vystřízlivěl.

Mercedes-Benz představil vizi atraktivního elektrického SUV na autosalonu v Paříži roku 2016. Šlo o stroj vyznačující se futuristickým designem exteriéru i interiéru, jehož svažující se střecha připomíná líbivé kupé. Tehdy jsme se dozvěděli, že premiéra produkčního kousku je naplánována na rok 2019.

Už nyní se ale špionážním fotografům podařilo model zachytit s vrstvou kamufláže. Ve srovnání s konceptem je podstatně hranatější a zdá se, že i konvenčnější. Na SUV neobvykle nízká stavba však zůstala zachována, aby přispěla k lepšímu aerodynamickému toku a tím i vyššímu dojezdu na jedno nabití. Prvky jako výrazné světlomety nebo svažující se střecha zůstaly zachovány.

Stuttgartská automobilka slíbila dojezd na jedno nabití s hodnotou kolem 500 kilometrů, energii uschovají lithium-iontové akumulátory. O pohon se postarají dva elektromotory, pro každou nápravu jeden. Celkový výkon činí 300 kW, z klidu na stovku auto prý zrychlí za méně než pět sekund. Vůz je posazen na nové platformě pro elektrifikované vozy, která má se základy GLE či GLC jen velmi málo společného.

Velké inovace mají přijít v interiéru. Elektrické SUV by mohlo dostat technologie tříd E a S. Očekává se ale futurističtější vzhled, okolní osvětlení by mohlo měnit barvy a připomínat řidiči třeba stav nabití baterek. Mercedes se netají ani tím, že chce své moderní vozy osadit vyspělými autonomními systémy.

SUV je první vlaštovkou z deseti čistě elektrických modelů, které mají být v rámci generace EQ uvedeny do roku 2025.

Stanislav Kolman