Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prohlédněte si Kaplického muzeum Ferrari i na videu

David Bureš
Diskuze (31)
V Modeně bylo minulý víkend slavnostně otevřeno Muzeum Enza Ferrari, jehož novostavbu navrhl britsko-český architekt Jan Kaplický.

Nová budova Museo Casa Enzo Ferrari stojí v severoitalském městě Modena vedle zrekonstruovaného rodného domu tohoto slavného italského konstruktéra. Novostavbu navrhl Jan Kaplický už v roce 2003, po jeho smrti v roce 2009 na projektu pracoval jeho kolega Andrea Morgante z londýnského architektonického studia Future Systems.

Budova zdálky svítí svou jasně žlutou zvlněnou střechou připomínající kapotu vozu se vzpínajícím hřebcem ve znaku, její realizace trvala tři roky a stála 18 milionů eur (asi 446 milionů korun). Enzo Ferrari během svého života hleděl do budoucnosti a hledal nové nápady, a proto je žlutá budova s odkazem na tyto vlastnosti tak futuristická.

Součástí Muzea Enza Ferrariho je i jeho rodný dům, muzeum se rozkládá na 6.000 m2. Za projektem muzea stál syn Enza Ferrariho Pierro, který mu poskytl několik předmětů patřících otci. V nově postavené budově je pak umístěno několik automobilů ze života tohoto velikána, probíhat zde budou i dočasné výstavy.

O zakladateli slavné maranellské automobilky se popsaly již stovky papírů. Jeho syn Pierro o něm prohlašuje, že měl velice složitou osobnost, že byl náročný a že bylo velmi náročné s ním vydržet.

Architekt Andrea Morgante tvrdí, že se s Janem Kaplickým při navrhování muzea inspirovali vozy Enza Ferrariho. Během své tvorby zhlédli množství fotografií s detaily automobilů, jakými byly motory nebo kapoty. Použití žluté odkazuje na pozadí znaku Ferrari, žlutá je navíc tradiční barva města Modena.

Vedení muzea doufá, že muzeum ročně navštíví až 200 tisíc návštěvníků. Museo Casa Enzo Ferrari má být jedním z lákadel pro turisty a milovníky rychlých strojů, kteří v okolí Modeny mohou navštívit také výrobny značek De Tomaso, Lamborghini, Maserati, Minardi a Ducati.

David Bureš
Diskuze (31)
30. 9. 2019 18:25
muzeum ferrari
Myslím, že se muzeum docela povedlo. Na https://kralmotoru.cz/…tere-navrhl-cech jsem sice viděl trošku jiné vizualizace, ale myslím,že konečný výsledek je vlastně ještě o něco lepší :) To, že se na tom podílel český architekt je pak krásná třešnička nakonec.
Avatar - T613
15. 3. 2012 07:15
Re: Ach, ty národy...
ano exteriér je povedený.. interiér je těžce nezvládnutý
15. 3. 2012 00:55
Re: Ach, ty národy...
Asi teda budu za pivníhobuřtožrouta, ale i kdyby mi trhali nehty na nohou, stejně bych chobotnici v té podobě a velikosti, v jaké byla prezentována v projektu pro Letnou, označil za čirý diletantství...

Ale abych nebyl za konzervu, třeba kolem tohohle jezdím každej den a docela se mi to i líbí [odkaz] , stejně jako celá nová zástavba v okolí.

btw. [odkaz] Evidentně se mi ta chobotnice stejně nevyhne, vzhledem k tomu, že bude stát v místech, kudy každej den chodim běhat. Ale co jsem zatím zjistil, tak bude blob v menším měřítku, což společně s vhodnějším prostředím, kterým Rohanský ostrov je, bude zkousnutelnej i pro mě. :yes:
Avatar - T613
14. 3. 2012 21:47
Re: Ach, ty národy...
nezlob se na mě, ale to pořekadlo sedí i na tebe. Kdo neuctívá Kaplického je pivní-buřtožrout ;-)

to co je pro tebe moderní a čisté je pro mě sterilní až zoufalé. Automobily mají být pochopitelně na předním místě, ale interiér budovy, která je má oslavovat ti má navodit určitou atmosféru a chuť. Tohle navozuje (na fotkách) jen chuť bílé temnoty...
Mrkni se na gotické katedrály.. hry světla, stínu, proporce, to vše ti navazuje pocit pokory...
viktoriánský styl, který nádherně kombinuje cihlu s ocelí.. v takové budově můžeš obdivovat jak architekturu, tak exponáty.

Prostě tohle má u mě exteriér za 1, interiér za 5

Avatar - Johny.Rico
14. 3. 2012 19:16
Humus
:no: