Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Projekt V300 Plus: plynový osmiválec v BMW 1 pojede přes 300 km/h

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Projekt V300Plus je netradičním způsobem propagace pohonu na zkapalněný zemní plyn.

Klimatické změny a emise CO2 hýbou Německem. Z jednacích sálů Europarlamentu se diskuze o snižování spotřeby rychle přenesla i na národní půdu jednotlivých zemí a protože ve vzduchu visí také nové daně, resp. omezování "dálniční svobody", je u sousedů téma CO2 vnímáno mnohem citlivěji než u nás.

Projekt V300Plus je netradičním způsobem propagace pohonu na zkapalněný zemní plyn. Tuner Hartge, se sice podílí na přípravě tohoto speciálu (přestavuje se BMW H1), ale tuning není v tomto případě to nejzajímavější, i když jednička s osmiválcem spalujícím plyn, se také nevidí příliš často.

To nejvíce zajímavé je podpora projektu spolkovým Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu Saarska. Obě instituce vyzdvihují přínosy spalování plynu a ukazují tak cestu, která je méně "závadná" než spalování konvenčních benzinů a nafty. Na území Saarska působí několik firem, jejichž produkty by mohly být případnými nařízením Evropské komise postiženo, a toto je jedna z cest jak relativně snadno získat alespoň dílčí zlepšení výsledků. Zapojení širší veřejnosti do projektu je uskutečněno prostřednictvím univerzit v Saarbrückenu a Kaiserslautern, jejichž studenti se na vývoji projektu podílí.

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Avatar - Ricardo
13. 7. 2007 12:59
Hartge H1
Hartge H1 je malý zázrak techniky, viděl jsem na DSF test z Nordschleife, redaktor si "stěžoval" že ve 260 už to moc nechce zrychlovat >:-[] :yes:
Avatar - 12Eagle
13. 7. 2007 09:15
Za všetkým...
...sú len a len peniaze.