Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proton Inspira: Rebrandovaný Lancer

Diskuze (0)
V Malajsii se představil nový Proton Inspira. Jak je už na první pohled zřejmé, jedná se o místní verzi aktuálního Mitsubishi Lancer.

Proton, nejstarší malajská automobilka (a mimochodem majitel anglického Lotusu), byla už při svém založení v roce 1983 technologicky i finančně napojená na Mitsubishi. Ve světle těchto skutečností proto nepřekvapí původ nového modelu Inspira, ačkoliv u ostatních modelových řad již Proton spoléhá na vlastní vývojové kapacity a pomoc konstruktérů od Lotusu.

Proton Inspira je pouze mírně modifikovanou verzí aktuálního sedanu Mitsubishi Lancer. Ve výrobním programu Protonu nahradí model Waja vyráběný od roku 2000, který byl prvním osobním automobilem malajské konstrukce. S Inspirou se automobilka vrací k dřívější praxi, která se bude uplatňovat i v budoucnosti. Převzatými modely chce Proton obsadit méně lukrativní segmenty – rozšíří své portfolio a přitom ušetří náklady na vývoj a prostředky může směřovat na vývoj žádanějších modelů.

Jediným výrazným rozdílem mezi Mitsubishi a Protonem je jiná příď a zadní nárazník s imitací difuzoru.

Dodávat se budou dva motory: 4B10 1,8 l s výbavou Executive (103 kW, 177 Nm) a 4B11 2,0 l ve verzi Premium (110 kW, 197 Nm). V obou případech se jedná o zážehové atmosférické agregáty, u kterých bude možnost volby mezi manuální převodovkou a bezestupňovou CVT.

Diskuze (0)