Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Chevrolet Corvette Z06 se vydražil za více než 78 milionů

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Chevrolet v letošním roce uvede na trh ostřejší Corvette C8 s přídomkem Z06. První exemplář už však automobilka věnovala do charitativní aukce.

Dražbu, jejíž výnos půjde organizaci Operation Homefront podporující rodiny amerických vojáků, ve městě Scottsdale ve státě Arizona o víkendu pořádala společnost Barrett-Jackson.

Chevrolet do aukce poslal Corvette Z06 ve speciální výroční verzi 70th Anniversary Edition.

Nakonec se první Vette osmé generace v ostrém provedení Z06 vydražila za opravdu vysokou částku: 3,6 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 78 milionů korun. Vůz koupil Rick Hendrick, stejný muž, jaký už v roce 2020 v aukci koupil vůbec první vyrobenou Corvettu generace C8.

Hendrick tehdy za sporťák s motorem uprostřed zaplatil tři miliony dolarů (podle současného kurzu asi 65 milionů korun), čímž vytvořil aukční rekord pro dobročinné dražby pořádané firmou Barrett-Jackson.

Nyní Hendrick tento rekord samozřejmě přepsal.

A co tedy za 78 milionů získal? Auto s výrazným žlutým lakem pohání uprostřed umístěný atmosféricky plněný vidlicový osmiválec o objemu 5,5 litru, který dává maximální výkon 500 kW, tedy 680 koní v 8400 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 623 Nm. Motor je spřažen s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Z klidu na 60 mil v hodině (97 km/h) Z06 zrychluje za 2,6 sekundy.

Chevrolet Corvette Z06 by se měl začít vyrábět v létě letošního roku, předpokládá se, že cena bude startovat na částce okolo 90 tisíc dolarů (asi 1,95 mil. Kč).

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme