Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První jízda s Land Rover Defender PHEV: Tiše do města i těžkého terénu

Ondřej Mára
Diskuze (68)

Nová generace ikonického defíku nabízí řadu zajímavých novinek, včetně plug-in hybridní motorizace s označením P400e.

Elektrifikace je dnes trendem, který nemůže ignorovat žádná automobilka. Výrobce pravověrných offroadů nevyjímaje. Plug-in hybrid tak nabízí například Jeep Wrangler, s hybridním pohonem by se měl časem vrátit Suzuki Jimny a již v minulosti bylo potvrzeno, že se dočkáme i elektrifikované třídy G. Jenže za jejich volantem jsme ještě neseděli, jakkoliv už například známe ceník Wrangleru 4xe pro český trh.

Nedávno jsme však dostali skvělou příležitost vyzkoušet si elektrifikované pohony pod kapotou nového Land Roveru Defender, který prozatím nabízí dvě formy elektrifikace. Základem elektrifikované nabídky je 48V mild-hybridní šestiválec, který stejně jako jiné MHEV systémy získává energii rekuperací a následně ji využívá pro plynulejší funkci stop-startu, snižování spotřeby a zvyšování efektivity pohonného ústrojí.

Pro nás byl však mnohem zajímavější Defender P400e, což je oficiální označení plug-in hybridu. Jeho pohonné ústrojí přitom není žádnou velkou neznámou – společnost Jaguar Land Rover totiž použila jako základ techniku známou z Range Roveru Sport PHEV či Jaguaru F-Pace PHEV, kompletně však upravila kalibraci sytému tak, aby zvládal i požadavky skutečného offroadu.

Sdílená technika

Základem je ale stále 2,0litrový turbem přeplňovaný benzínový čtyřválec Si4 Ingenium, nabízející nejvyšší výkon 212 kW (300 k) a 400 Nm točivého momentu, který je kombinován s elektromotorem o nejvyšším výkonu 105 kW, uloženým v převodovce. Nejvyšší systémový výkon je pak 297 kW (404 k) a 640 Nm točivého momentu. To na vůz s pohotovostní hmotností 2,6 tuny, tedy podobně jako vrcholný defík s V8, nezní vůbec marně.

Ostatně se zrychlením z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy zaostává P400e jen o 0,2 sekundy za Defenderem V8, o kterém si něco povíme až za pár dnů. Oba vozy však sdílejí i průměry předních (380 mm) a zadních (360 mm) brzdových kotoučů. Plug-in se však dostane nanejvýš na 190 km/h, tedy v hybridním/spalovacím režimu, zatímco v čistě elektrickém režimu zvládá nanejvýš 140 km/h. To je ale dnes pro plug-iny slušný standard.

O napájení elektromotoru se stará pod podlahou kufru uložená lithium-iontová baterie s kapacitou 19,2 kWh, ze které je pro uživatele dostupných 15,4 kWh. Čistě elektrický dojezd by se podle WLTP měl pohybovat okolo 43 kilometrů, defík má však v rukávu ještě dvě esa. Tím prvním je skutečnost, že palivová nádrž si ponechala standardní objem 90 litrů, takže nebudete stavět na každé druhé pumpě.  Druhou výhodou je pak možnost využívat elektromotor i v kombinaci s redukční převodovkou, díky čemuž se Defender P400e může tiše plížit i tím nejnáročnějším terénem. A to je velmi působivý zážitek. Jenže k terénní vložce jsme si museli nejprve dojet.

Na silnici jistý

Po usednutí za volant testovaných plug-in hybridů nás nejprve čekalo pár kilometrů po španělském venkově, kde zajímavě vynikala živost elektrifikovaného pohonu. Plug-in sice nenabízí žádný sportovní jízdní mód, stačilo však přepnout převodovku do sportovního režimu, ponechat vůz v režimu hybrid a defík začal předvádět velmi solidní živost a jisté chování. Jen škoda, že jeho zvuk je trochu mdlý a příliš nedotváří atmosféru zábavné a svižné jízdy. Převodovka navíc ve sportovním režimu mnohdy drží otáčky opravu velmi dlouho vysoko, takže bych s klidem uvítal i pádla řazení pod volantem, jenže ta jsou bohužel vyhrazená pouze pro vrcholnou V8.

Při klidnější jízdě jsem však naprosto bez výtek sledoval a obdivoval plynulý a téměř neznatelně rychlý přechod mezi elektromotorem a spalovacím motorem. Tohle má JLR geniálně zvládnuté jak u ostatních SUV, tak u Defenderu. Kromě hybridního a čistě elektrického jízdního režimu pak zvládá P400e ještě režim šetření baterie, kdy navíc rekuperací dochází k pomalému dobíjení. Ovšem jak rychle motor přecházel v hybridním režimu mezi elektrickým a spalovacím motorem, přechod mezi režimy Save a EV byl občas poněkud zdlouhavý. Důvodem jsou však jisté parametry, které předtím vůz musí splňovat. Jedním z nich je například spálení paliva v natlakovaném palivovém systému, atd.

V čistě elektrickém režimu vůz funguje naprosto tiše, současně však překvapí i solidními akceleracemi. O asistenci spalovacího motoru si totiž řekne až v momentě, kdy plynový pedál zarazíte opravdu do podlahy, nebo dojde energie. Jinak pokračujete stále bez hluku a emisí. Ještě působivější jsou však schopnosti elektrického pohonu mimo zpevněné silnice.

Jak už jsme zmínili, nový defender umožňuje využívat v čistě elektrickém režimu i redukční převodovku, díky čemuž uslyšíte naprosto všechno, co se s autem i kolem něj děje. Hned na úvod ale mohu prozradit, že neuslyšíte žádné kroucení karoserie. Její pevnost je totiž neuvěřitelná dokonce i v momentech, kdy auto brutálním způsobem kříží nápravy. Ostatně jeho samonosná platforma by měla být až třikrát pevnější, než konkurenční kombinace karoserie posazené na rámu.

V terénu bez omezení

Abych byl ale trochu konkrétnější – s elektrifikovaným defíkem jsme absolvovali například prudké sjezdy náročným terénem, které si vůz dokázal odbrzdit zcela samostatně. Tedy bez jediného šlápnutí na brzdový pedál. V naprostém tichu přitom slyšíte, jak elektronika vozu přibrzďuje jednotlivá kola (což lze sledovat i na obrazovce infotainmentu v terénním režimu – pokud na to máte nervy), aby auto zůstalo po celou dobu stabilní a nezačalo se natáčet do stran.

Při zdolávání prudkého stoupání, opět jen v čistě elektrickém režimu, bylo famózní poslouchat, jak se režim kontroly trakce snaží omezit protáčení kol ve vyjetých prašných kolejích a elektronika neúnavně hledala grip. Přiznám se, že v téhle konkrétní chvíli ani nezbýval čas na sledování úhlu náklonu, z auta však byla vidět jen obloha a těsně nad kapotou se míhaly ruce instruktora, který zvenčí pomáhal navádět řidiče na ideální stopu. Stačilo se však jen řídit pokyny instruktora, nesundávat nohu z plynu a defík v čistě elektrickém režimu vyjel kam jste ho poslali.

Video se připravuje ...

Zdolání trasy, kterou nám instruktoři z Land Roveru připravili, by bylo působivým úspěchem v jakémkoliv automobilu. U plug-in hybridního defenderu však bylo ještě obdivuhodnější, že za celou dobu nepotřeboval zapnout spalovací motor. Vše zvládal čistě na elektřinu a ani se u toho nezapotil, na rozdíl od mnoha řidičů.

Sledovat informace o spotřebě, ať už elektromotoru či motoru spalovacího, by na podobně náročné trase nemělo velký smysl. Automobilka ovšem slibuje kombinovaný průměr 3,3-3,9 l/100 km (samozřejmě v hybridním režimu) a okolo 29,2 až 27,4 kW/100 km v elektrickém režimu. Trasa naplánovaná lidmi z automobilky zabrala zhruba hodinu, přičemž cca 20 minut na asfaltu a cca 40 minut v divočině. Pohony jsem se snažil střídat přinejmenším na asfaltu a na začátku terénních etap, nejtěžší terén jsem však absolvoval v čistě elektrickém režimu a i po návratu ukazoval digitální přístrojový štít více jak čtvrtinu kapacity baterie. Její nabití na 80 % přitom z nabíječky či wallboxu s výkonem7 kW zabere zhruba 2 hodinu, z domácí zásuvky okolo sedmi hodin a při rychlonabíjení stejnosměrným proudem by mělo stačit pouhých 30 minut.

Schopnost absolvovat i náročný terén v čistě elektrickém režimu je přitom jen jedna ze specialit, kterou plug-in hybridní Land Rover Defender přidává ke schopnostem moderního Defenderu. Plug-in hybrid totiž v terénu netrápí žádná omezení, dokonce i brodění zvládá do hloubky až 900 milimetrů, stejně jako konvenční modely. Na silnicích pak nabízí velmi slušnou dynamiku a ve městech bude moci do budoucna s klidem absolvovat i průjezd zónami vyhrazenými pro elektrické vozy.

Je jen škoda, že s kombinovanými emisemi 74 g/km nebude mít PHEV defík nárok na nízkoemisní značky, které v Česku například osvobozují od silničních známek a umožňují v některých městech parkovat i na modrých zónách. A pak tu máme samozřejmě ještě cenu, která také není úplně snová.

Plug-in hybridní Land Rover Defender totiž pořídíte pouze v delším čtyřdveřovém provedení 110, přičemž v základní výbavě Defender P400e startuje cenovka od 1.989.901 Kč. V nejvyšší výbavě Defender X P400e už se ale bavíme o částce 2.849.479 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (68)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
15. 7. 2021 14:10
Re: To má Roman pravdu
Mno podľa wikipedie má posledný Patrol Y62 váhu 2695 - 2795 kg, UAZ 469 - 2500 kg,
k čemu je takový offroad?
Avatar - wakantanka
15. 7. 2021 12:47
Re: Kristova noho! 2,6 tuny...
podľa wikipedie váha : Patrol Y61 -2476 kg, PATROL Y62 2695 - 2795 kg, žiadny hybrid, poctivé železo, proste autá priberajú a nemám pocit, že by tento Defík bol nejaký extrém.
Avatar - JirkaVejrazka
15. 7. 2021 08:35
Re: Bez pádel ani ránu
A safra. A smim s nim jezdit v zime, i kdyz nejsem dolarovy milionar? ;-)
Avatar - Roman Horký
15. 7. 2021 08:17
Re: Bez pádel ani ránu
Jezdí, každé auto v zimě jezdí. Ale každé auto se v zimě více opotřebovává. Až budu dolarový milionář, klidně v zimě novým Priusem Plugin.
14. 7. 2021 15:35
Spolehlivost
Nový Defender se mi líbí, pár jsem si jich byl prohlídnout, někde jsem četl, že se uchází o pozici světově nej-nespolehlivějšího vozu, viděl jsem v tabulkách v první desítce pět dalších Land Roverů a některé recenze tomu dost napovídají, že to nebude žádný hate:)
https://www.edmunds.com/…onsumer-reviews/