Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První supersport Toyoty znovu ožívá. Sporťák z bondovky dostane nové díly

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Téměř padesát let po ukončení výroby se legendární japonský sporťák Toyota 2000GT dočkal opětovného zahájení výroby klíčových dílů.

Automobilka Toyota nám v posledních letech nadělila několik velice zdařilých sportovních automobilů, jako byl Yaris GRMN, nová Supra (i když má spousty komponent od BMW) nebo nový Yaris GR Sport. Část automobilky ovšem nezapomíná ani na své sportovní kořeny a tradice.

Její oddělení GR Heritage Parts tak již začátkem roku začalo s opětovnou výrobou komponent pro Supru třetí a čtvrté generace, které by brzy měly doplnit i důležité komponenty pro jeden z historicky prvních japonských supersportů: Toyotu 2000GT.

Elegantní sportovní vůz, který vznikl dvě desetiletí od drtivé porážky Japonska ve druhé světové válce, se přitom několikrát výrazně zapsal do historie. Toyota 2000GT například získala tři světové rekordy, 13 mezinárodních rekordů a mnohokrát uspěla v mnoha závodech v Japonsku i v USA.

Do povědomí širší veřejnost se vůz dostal především díky bondovce „Žiješ jenom dvakrát“, ve které si hlavní roli střihl Sean Connery. Pro Japonsko se však jednalo o jeden z prvních v Japonsku vyrobených supersportovních vozů, který se navíc s mnohaletým odstupem stal prvním japonským vozem, jehož cena se v aukci přehoupla přes hranici 1 milionu dolarů.

Udržovat podobně vzácný vůz, který vznikl pouze v 351 exemplářích, v příkladném a provozuschopném stavu ovšem není nic snadného. I proto se automobilka rozhodla, že sběratelům trochu ulehčí život a 50 let po ukončení výroby opět nabídne originální náhradní díly pro tento skvost.

Zákazníci z celého světa tak budou moci opět pořídit zásadní součástky a komponenty potřebné pro renovaci i servis jak celého vozu, tak různých komponent. Například včetně převodovky a diferenciálů. Dostupná budou různá těsnění, kroužky i speciální šroubky.

Aby ale automobilka zabránila nekalostem na trhu, prodá nové součástky pouze současným majitelům Toyoty 200GT - a to ještě v omezeném množství. Tím chce předejít různým podvodům, vykupování zásob a následnému předprodeji s výrazně vyššími cenami.

Toyota už prý v současnosti jedná s jednotlivými dodavateli, kteří mají komponenty vyrábět. Nové informace by měly být dostupné na webu GR Heritage Parts od 1. srpna tohoto roku. Následná distribuce by pak měla probíhat přes dealerství Toyoty.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme