Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prvním BMW na platformě Neue Klasse má být čistě elektrická trojková řada

Ondřej Mára
Diskuze (0)

BMW se chystá na novou kapitolu své elektrifikace, která bude spojena právě s platformou Neue Klasse.

Automobilka BMW v současnosti pracuje na vývoji zcela nové platformy Neue Klasse, která by měla být důležitá především pro další čistě elektrickou budoucnost značky. Navzdory původním očekáváním totiž nepůjde o univerzální platformu, umožňující zástavbu také spalovacích motorů, ale platformu čistě elektrickou.

Video se připravuje ...

Oliver Zipse, CEO automobilky BMW, navíc během nedávné konference ke čtvrtletím výsledkům automobilky uvedl, že výroba nové platformy začne již v polovině tohoto desetiletí v maďarském závodu. Jako první se na nové architektuře objeví čistě elektrické BMW trojkové řady, další modely by se pak měly držet v oblasti středního prémiového segmentu, jak dodal Zipse.

Až se dostane na trh, soustředí se na segment trojkové řady, a v do té doby se trh vyvine do velikosti, kdy bude rozumné mít v této architektuře pouze jeden pohon,“ vysvětlil Zipse přístup značky a opuštění koncepce s platformou pro nejrůznější druhy pohonných jednotek.

Po uvedení elektrické trojky s novou platformou na trh by se pak automobilka měla zaměřit na zkoumání možností využití platformy Neue Klasse také pro další segmenty. Kolegové z Automotive News přitom od svého nejmenovaného zdroje zjistili, že BMW plánuje rozsáhlou řadu bezemisních vozidel na této platformě.

Na Neue Klasse platformě by tak mohly vznikat jak masovější modely pro širší klientelu, tak i exkluzivní a výkonné sportovní stroje. Modely osazené spalovacími motory by pak měly pokračovat na stávajících platformách. Bohužel však zatím nevíme, jak dlouho ještě v nabídce vydrží.

Stejně tak zatím nevíme, jak bude nové čistě elektrické BMW řady 3 na platformě Neue klasse vypadat, lze však předpokládat, že se bude výrazně odlišovat od stávajícího BMW i3, což je čistě elektrická verze trojkového sedanu určená výhradně pro čínské trhy. Nová trojka by navíc nemusela dostat ani kontroverzní dělené světlomety, které by snad mohly zůstat výsadou vlajkových modelů.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme