Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA Peugeot Citroën získal od EIB 200 milionů eur na vývoj plug-in hybridů

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Francouzský koncern získal pro svůj program vývoje plug-in hybridů další prostředky.

Výkonný viceprezident PSA Peugeot Citroën pro finance a strategický rozvoj Frédéric Saint Geours a viceprezident Evropské investiční banky (EIB) Philippe de Fontaine Vive tento týden ve čtvrtek podepsali smlouvu o půjčce ve výši 200 milionů eur, která bude využita k financování vývoje plug-in hybridů francouzským koncernem. Celý program vývoje plug-in hybridů „spolkne“ 400 milionů eur.

Koncern PSA chce s využitím nově vyvinuté plug-in hybridní technologie vyrábět víceúčelová vozidla, která budou dle slov koncernu využívat výhod pohonu vznětovým agregátem na mimoměstských komunikacích a elektromotorem při jízdě ve městě. Na projektu vývoje plug-in hybridní technologie pracuje 500 zaměstnanců koncernu. Veškeré vývojové práce probíhají ve francouzském vývojovém centru Velizy Technical Centre.

Koncern PSA Peugeot Citroën spolupracuje s Evropskou investiční bankou již více než 25 let. Nový úvěr byl francouzské automobilce poskytnut v rámci finančního programu pro „čistou evropskou dopravu“. Cílem finančního programu EIB je poskytnutím prostředků na výzkum a vývoj výrazně snížit emise CO2 a podpořit výrobu ekologičtějších vozidel s nižší spotřebou. Program je mimo jiné určen také k podpoře evropské ekonomiky. Od prosince 2008 poskytla EIB automobilkám a výrobcům automobilových zařízení 8,6 miliardy eur.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)