Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros 3 Hatch: Premiéra v Ženevě, stále pouze dva motory

Jan Mička
Diskuze (217)
Rok po ženevském debutu čínsko-izraelské automobilky Qoros se můžeme těšit na další přírůstek. Švýcarská půda přivítá model 3 Hatch.

Qoros přivezl loni do Ženevy vlastně zcela hotový vůz. Záhy se začaly objevovat informace o jeho uvedení v Evropě, známy přitom byly i ceny. Pro automobilku je v tuto chvíli důležitý rychlý růst a než by se honem pustila do další studie, představí na tomtéž místě sériový hatchback odvozený od původní trojky. Tím to ale nekončí – podle posledních zpráv se vedle hatchbacku představí také nový crossover.

Design vozu na první pohled evokuje představu o kombinaci Renaultu Laguna a Peugeotu 308. Základní rozměry v čele s rozvorem náprav dlouhým 2690 milimetrů, šířkou 1839 milimetrů a výškou 1445 milimetrů zůstávají stejné, původní délka sedanu 4615 milimetrů se však zkrátila o citelných 177 milimetrů.

Vůz je určen převážně mladým zákazníkům a největší porce kilometrů bude pravděpodobně trávit v okolí měst, kde přijde při nutnosti parkování každý centimetr k dobru. Velký důraz byl kladen také na praktičnost, temperament, sportovní vzhled a bezpečnost. Právě s posledním jmenovaným kritériem může Qoros 3 Hatch prorazit. Bude totiž vyroben ze stejných materiálů jako sedan, který si ze zkoušek Euro NCAP odvezl plný počet hvězd.

Automobilka prozatím nezveřejnila fotografie interiéru, dá se však s určitostí předpokládat, že oproti výchozímu sedanu nedozná změn. V každém voze se můžeme těšit na osmipalcovou dotykovou obrazovku systému MMH, který lze ovládat skrze smartophone pouhými gesty. Software systému byl vyvinut speciálně pro Qoros.

Motorová paleta zahrnuje, stejně jako u sedanu, dvojici zážehových šestnáctistovek. Atmosférická varianta poskytne 93 kW výkonu a točivý moment 155 N.m, foukaná verze má o 22 kW a 55 N.m více. Qoros však nedává prostor k výběru převodovky – slabšímu čtyřválci je vyhrazen šestistupňový manuál, přeplňovaný agregát spolupracuje s automatem o stejném počtu rychlostí.

Qoros 3 Hatch se bude vyrábět po boku sedanu v čínském městě Changshu. Více informací o uvedení do prodeje se dozvíme při ženevské premiéře na začátku března.

Jan Mička
Diskuze (217)
Avatar - Katikakus
17. 1. 2014 07:33
Re: zdrava konkurencia
Kecy, prdy, třásně...
Avatar - Dinar
17. 1. 2014 07:00
Re: zdrava konkurencia
Najdi si význam slova typický, to je v tom, o čem mluvíme, podstatnější.

Japonec není jen Honda, ale třeba Nissan, ten za levnější alternativu v této třídě platí už od dob Almery.
16. 1. 2014 23:55
Re: ...
Kvalita má niečo s bezpečnosťou? ;) Ja osobne by som si to nekúpil, je to môj názor, rovnako ako by som si nekúpil napríklad ani Kiu...
Že čínske auto predbehlo v crashtestoch (ktoré majú štandardizovanú metodiku a KAŽDÁ automobilka sa na to môže pripraviť) "zabehnutú" európsku flotilu je pre mňa hanba... k tomu názor nemáte? :-)
16. 1. 2014 21:09
Re: tradice, kvalita, cena, služby
Já se tě zeptám jinak:

Kdybych před tebe postavil dvě stejné, dvě ale naprosto identické krabičky od sirek, a na jedné z nich by bylo napsáno "Made in USA" - kterou by sis vybral?
Avatar - Ji/Ri
16. 1. 2014 21:07
Re: a sakra
prepáč, ocko >:D >:-[]