Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros chystá bezvačkový motor Qamfree

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Čínský Qoros se spojil se švédským Koenigseggem a v Pekingu vystavil koncept unikátního motoru bez vačkového hřídele.

Manufaktura na supersporty Christiana von Koenigsegga nesídlí v Ängelholmu sama, ale s dceřinou firmou FreeValve AB. Tu vede coby generální ředitel Urban Carlsson a zabývá se vývojem pohonné jednotky, která místo klasického vačkového hřídele používá PHEA (zkratka z Pneumatic-Hydraulic-Electric-Acutator). Právě prostřednictvím Qorosu tuto techniku chce uvést do hromadné výroby... Čtyřválcový motor se jmenuje Qamfree a jeho prototyp byl představen na autosalonu v Pekingu.

Pochopitelně tu jde hlavně o snížení spotřeby, zajisté to papírové, ale žádná čísla nejsou logicky k dispozici, vývoj pokračuje dál. Kompaktní rozměry, nízká hmotnost a vysoký výkon také nejsou druhořadou záležitostí. Proměnné časování sice dnes dosáhlo pokročilé úrovně, ale švédská technika umožňuje nezávislou kontrolu nad přesným otevíráním a zavíráním sacích i výfukových ventilů a jejich načasování v průběhu celého spalovacího cyklu. Vztahy mezi nimi a polohou vačkového hřídele odpadají, když zde žádný není... Další technické podrobnosti bohužel chybějí.

FreeValve AB vznikla v roce 2000. Je zvláštní, že se spojila zrovna s Qorosem, který v Evropě, konkrétně na Slovensku se svými vozy komerčně totálně propadl a chce to zkusit doma s elektromobily. Jenže jedná se o mladou automobilku založenou teprve v prosinci 2007, ty velké rozhodně nechtějí hazardovat se svou pověstí a byl by to pro ně příliš velký risk.

Christian von Koenigsegg, mimo jiné i předseda představenstva FreeValve AB, věří, že uvedení do sériové výroby během několika let bude znamenat minimálně takovou revoluci jako přechod na vstřikovací systémy místo karburátorů u zážehových motorů. K tomu ovšem docházelo postupně, od mechanických nepřímých systémů z 50. a 60. let minulého věku přes aplikaci elektroniky až po moderní přímý vstřik.

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Avatar - Hammunasakra
28. 4. 2016 18:33
Re: Tak už je to tady
To je smutný že nevíš co to sou lidský práva = hodně smutný ;-)

Kdybys taky nevěděl co je to pasivní obchodní bilance tak to znamená že násobně víc kupujeme čínskej šmejd než se nám k nim daří vyvážet. Tomu tleská prezident a s partou okolo z toho šikovně těží = čemuž velká část obyvatel tleská :yes: >:D

Jestli nakonec neměl pravdu ten Havel že s Čínou ne >:-[]
Avatar - Hammunasakra
28. 4. 2016 18:30
Re: Tak už je to tady
Nojo radši ne = podle :no: tu maj minimálně 3 příznivce >:D
Avatar - Hammunasakra
28. 4. 2016 18:28
Re: Multiair
Ano je to něco jiného [odkaz] [odkaz]
Avatar - maxi!
28. 4. 2016 16:49
Re: Tak už je to tady
skusme si to tu uzivat bez politiky - spaja nas dokopy ina laska a zaluba!
dakujem vsetkym za pochopenie!

:-!
28. 4. 2016 16:15
Re: Tak už je to tady
a zapoměl si dodat ortel a landu.
bez nich by to v čechách určitě taky nešlo >:D :-!