Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros v Evropě prodal přes 50 aut, s expanzí se počítá napřesrok

Tomáš Dusil
Diskuze (89)
Čínsko-izraelská automobilka Qoros ze Šanghaje prodává svá auta kromě domácí Číny také na Slovensku. Jde zatím o jediný zahraniční trh.

Na čínská auta koukají Evropané většinou skrze prsty. Jak by také ne, když Číňané pouze kopírují auta, vyráběná v Evropě či Japonsku.

Firma Qoros je ale odlišná a představuje tak onu výjimku, potvrzující výše napsané pravidlo. Na rozdíl od jiných totiž nikoho nekopíruje, nýbrž se spoléhá výhradně na vlastní vývoj. Aby uspokojila náročné Evropany, zařadila do týmu celou řadu expertů z mnoha evropských zemí, kteří pracovali v minulých dekádách pro renomované evropské automobilky, či jejich významné subdodavatele.

Od roku 2013

Qoros se prodává na Slovensku od září 2013, kdy v Bratislavě otevřeli první autosalon. Od té doby se podařilo prodat 51 vozů Qoros 3, a to v karosářských verzích sedan a hatchback. Nezdá se to mnoho, nicméně Qorosu údajně nejde o nějak závratná prodejní čísla. Spíše si tím firma testuje náročný evropský trh, přičemž se připravuje na další expanzi.

Předpoklady jsou více než dobré. Třeba v tvrdých nárazových testech Euro NCAP získal Qoros 3 jako první čínské auto plných 5 hvězd. A nejen to: za ochranu dospělých obdržel skvělých 95 procent, za ochranu dětí 87 procent. Chodce ochránil na 77 procent a konečně za asistenční systémy získal 81 procent. Jde tedy o jeden z nejlepších výsledků za celou historii těchto testů.

Když si vzpomeneme, jak dopadla jiná čínská auta, třeba takový Landwind, či Brilliance, jež se v testu doslova rozpadla, tak je zmíněný výsledek až neuvěřitelný.

Zatím jenom s automatem

Z pohledu evropského trhu je asi největší slabinou vozu absence vznětového motoru a také manuální převodovky. Qoros 3 je zatím poháněn jediným agregátem, jímž je přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 1,6 litru a výkonu 115 kW. Spojený je s dvouspojkovou šestistupňovou samočinnou převodovkou původem od firmy Getrag. Jde tedy v principu o stejné ústrojí, jaké známe z fordů jako Powershift, či renaultů coby EDC.

Qoros 3 - vybrané technické údaje
ParametryHatchback EleganceSedan
Motor1.6 Turbo1.6 Turbo
Zdvihový objem [cm3]15981598
Válce/ventily4.44.4
Největší výkon [kW/min]115/5500115/5500
Točivý moment [N.m/min]210/1750-5000210/1750-5000
Převodovka6 DCT6 DCT
Max. rychlost [km/h]210215
Zrychlení 0-100 km/h [s]9,79,7
Komb. spotřeba [l/100 km]6,36,3
Cena od [euro]19.96020.960

Na Slovensku se vůz prodává za částku od 19.960 eur (cca 546.000 korun) za hatchback, respektive 20.960 eur (cca 874.000 korun) za sedan. V ceně je bohatá výbava, včetně koženého čalounění či elektricky stavitelného sedadla řidiče s pamětí. Nechybí ani vyhřívání předních sedadel a samozřejmě dvouzónová klimatizace. To jsou prvky, jinde vídané za příplatek, případně v některé z vyšších specifikací.

Co přijde

Do budoucna počítá Qoros s rozšiřováním palety motorů. Turbodiesel údajně dodá některá z evropských firem, neboť jeho vývoj by byl pro čínskou značku finančně nerentabilní. V plánu je také nepřeplňovaná verze stávajícího motoru a rovněž manuální převodovka.

Rozměry a hmotnost
ParametryHatchback EleganceSedan
Délka [mm]44384614
Šířka [mm]18411839
Výška [mm]14451445
Rozvor náprav [mm]26892689
Pohotovostní hmotnost [kg]14951485

S expanzí na evropské trhy se počítá v roce 2016. Jak to nakonec bude, ale ukáže nejbližší budoucnost. My v každém případě držíme Qorosu palce.

Tomáš Dusil
Diskuze (89)
Avatar - AUDIRS6
25. 3. 2015 20:52
Re: Obdobie vychytávania múch
Tak za pokus to hadam stalo... :-!
Avatar - AUDIRS6
25. 3. 2015 20:18
Re: Obdobie vychytávania múch
aaach, jaaaaaj.... :-!
Chalan, chalan...si este mlady a zivot mas pred sebou. Pokial ho ale chces zit normalne a naplno, zacni od seba. Pokial mas nejake to vhodne vzdelanie, mas sancu najst si normalnu robotu za normalne lowe...Nie vsetci Korejci su fakt ako pises. Ako aj Gilgit hore pise - on sa stretol s par, ktori boli rozhodne na inej, nez tebou popisovanej urovni. A ja tiez: Ked sa mala spustat fabrika v Nosoviciach, prileteli 2, ktori sa tym mali tiez nejako zaujimat a mne znamy dohodil taky minibiznisik, ze aby som im urobil taku exkurziu po Europe ( PL, SR, CR, Rakusko ) a postaral sa o nich. Kedze mne biznis isiel sam a nebolo sa mi o co starat, prikyvol som. Za 4 dni som s nimi pobehal vsetky planovane miesta, poukazoval som im potrebne pamätihodnosti, poucil ich trosku o nasej kulture a historii. Vsetko v AJ, nakolko hovorili ( 1 z nich ) lepsou, 2. slabsou anglictinou. Ked sme sa po 4 dnoch lucili, nemohli pochopit, ako bolo vsetko pekne zorganizovane a kolko toho so mnou stihli :-) Dal som im moju vyzitku a ze keby nieco, nech sa ozvu... Ozvali sa za par mesiacov, ze keby vedeli, ake problemy budu pri vybere ludi v Nosoviciach, ich prac. disciplina, prac. navyky a pod. v porovnani s ludmi v ZA, tak by asi kupili este 1 taky velky pozemok tam a postavili aj Hyundai u nas ! Az taka velka bola ich spokojnost s nasimi ludmi !
To, ze nejaky mensi ( funkciami ) korejci mozu byt problemovi, to nevylucujem. Tiez su to ludia a ti su rozny. V Trencine na mestskom zastupitelstve mi robil kamarat, ktory mi povedal o dost cudnej otazke 1 zo Samsungu: bol sa pytat, ze ake su u nas zakony, a ci je mozne cloveka, ktory sa mu zda ze sa flaka popohnat "palickou" !!! 8-s
Kamarat je vzrastom podobny mne, len este trosku urastenejsi ( 130 kg... >:-[] ) Ze kopal toho korejca az kym ho nevykopal z budovy >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Takze ako vidis, ludia su fakt rozny, ale ak je konkretny priklad podobnych praktik, treba to riesit zakonnym sposobom. Nase organy maju vsetky kompetencie naviest poriadok hocikde ! ;-)
25. 3. 2015 19:36
Re: Obdobie vychytávania múch
>:-[] >:-[] v 19 rokoch mam lepsi prehlad ako ty (inteligent najmudrejsi pod slnkom) obcas >:D >:D >:D dobre vlastne zamstnenci pracujuci xy rokov su dementny a vsetko si vymyslaju hej? a neviem kde sa neako primitivne vyjadrujem ...pouzil som tvrdsie ale pravdive slova to ze nevidis meter pred seba a nechas si pomotat hlavicku je tvoj problem si tu pre vsetkych akurat za hlupaka ako ada ...hovori sa ked vtacka lapaju pekne mu spievaju ....ze obcas si ma rozosmial ach boze mudry z neba nikto nespadol ale sprosty padaju stale >:D [odkaz] im to povedat ze korejci ktorych poznas su slusny a inteligentny smelo do toho :yes: no dobre takto to uzatvorim ...neopalti sa s tebou zapodievat
25. 3. 2015 17:50
Re: Obdobie vychytávania múch
ospravedlnujem sa ....za to ze som napisal spravim s y :-O ... pravda je kruta ale presne gilgitov potrebuju ...potrebuju otrokov a hlupakov zaklad je byt clovek lenze ked chce na tebe co najviac zarobit ;-\
v europskych firmach je tzv. coffee time alebo ako sa to vola presne uz neviem a tam je problem skôr ak zamestanec pracuje pocas nej a ak nahodou pride niekto a vyrusi ta pocas nej tak sa ti ospravedlni bez rozdielu funkcie
urob to pri korejcovi alebo si odbehni na wv skoc na internet a potom si mozes zbalit veci korejska specialita ...sliapni na travnik (striekany farbou)a mas zakaz priblizenia na 5 rokov k firme >:D >:D >:D a gilgit toho primitiva,slintala...nenadavaj mi do bratov
pred rokom sa robil neaky vyskum by si sa divil co si vsetko dovolia rakosnici ...azbest v tesnení pre vodovodne potrubia,termoskach...
Avatar - KubikCv
25. 3. 2015 17:39
Jaký kurs má redakce?
Za HB 19.960 eur (cca 546.000 korun) a za sedan 20.960 eur (cca 874.000 korun) nemá to být 574.000 korun?