Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Bohemia 2017: Kopecký má titul na dosah

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Obhájce titulu mistra republiky Jan Kopecký vede s vozem Škoda Fabia R5 po první etapě Rallye Bohemia a výrazně se přiblížil zisku třetího domácího titulu v řadě.

Pokud pilot továrního týmu dovede vůz v neděli odpoledne vítězně na cílovou rampu, může se radovat jako šampion.

Kopecký by ziskem pátého titulu srovnal mistrovské skóre s Romanem Krestou, který se po téměř třech letech objevil znovu na startu české soutěže. Současně by jezdec továrního týmu Škoda vyhrál posedmé podnik s centrem v Mladé Boleslavi, a to se v jeho historii dosud nikomu nepodařilo. „Teď to neřeším a soustředím se jako na každé soutěži na nejbližší kilometry. To je teď nejdůležitější. S prvním dnem jsme spokojeni, protože vedeme a máme poměrně solidní náskok. Nic to ale ještě neznamená, soutěž je ještě dlouhá. Počasí je na této rallye hodně proměnlivé a zrádné,“ řekl Kopecký.

Když zapršelo, byly problémy

Favorit Bohemia rallye získal výrazný náskok na třetí rychlostní zkoušce, která je s 22,53 kilometry nejdelší v letošním ročníku. Krátce po startu vedoucí posádky začalo totiž hustě pršet. „Viděli jsme velký mrak, ale pro nás toho deště ještě nebylo moc. Všichni, co startovali za námi, to měli mnohem horší,“ nastínil Kopecký podmínky na trati.

Nejvýrazněji odskákal dramatickou situaci s deštěm ve třetí rychlostní zkoušce Martin Vlček, který urazil pravé zadní kolo na své Fiestě R5. „Prošlápl jsem brzdový pedál a skončili v lese. Opravíme auto a v neděli chceme pokračovat,“ prohlásil jezdec. Jak složité to pro posádky bylo, svědčí také vyjádření jednoho z nejzkušenějších českých soutěžáků, Karla Trojana: „Byl to strašný boj. Začínali jsme na obrovské vodě, kdy bylo auto skoro neřiditelné. Pak zůstala trať na několik kilometrů suchá a rychlostní zkoušku jsme končili zase na mokru.“

Odstupy jednotlivých posádek za vedoucím jezdcem po třetím měřeném testu výrazně narostly. Nejblíže Kopeckému je zatím pouze Václav Pech (Ford Fiesta R5), který jako jediný má ještě teoretickou šanci ho ohrozit. „Pršelo tak hustě, že to vůbec nebraly stěrače. Marně jsem hledal jejich další rychlost. Bylo to, jako kdyby někdo otevřel vodovodní kohoutky,“ poznamenal sarkasticky Pech a dodal: „Volba pneumatik je tady složitá, protože počasí je proměnlivé a rychlostní zkoušky se jedou daleko od servisní zóny.“

Kresta výsledky nekontroloval

Spokojen se svým výkonem zatím není Roman Kresta, který se s vozem Škoda Fabia R5 vrátil na domácí závodní scénu po téměř třech letech. „Bohužel jsme na tu složitou třetí zkoušku zvolili příliš tvrdé pneumatiky: Hned na začátku jsme se roztočili a z toho vyplynula i naše aktuální časová ztráta,“ hodnotil Kresta své dosavadní účinkování.

„Bylo to náročnější, než jsem čekal, a říkal jsem si, že jsem to pěkně vymňoukl. A nadával si, na co jsem se to dal. Špatně jsem obul a musel jet hodně pomalu. Normálně jsme ubírali plyn, protože jsem nevěděl, jestli se auto nevznese. Bojoval jsem s tím,“ řekl Kresta, který tak raději ani v průběhu dne nesledoval výsledky.

„Říkal jsem si, že to není možné, že budu snad padesátý. Navíc jsem se jednou přetočil a zůstal ve škarpě. Od začátku jsem věděl, že mám tvrdou směs (pneumatik), což je špatně,“ uvedl Kresta, jenž navíc startuje s číslem 14, má tak na trati už spoustu nečistot.

Zbývajících šest měřených testů letošní Bohemie v celkové délce 86 kilometrů je na programu během neděle. Vítěze soutěže a možná i staronového šampiona bychom měli poznat na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi kolem čtvrté odpoledne. „Kdyby se to nemělo povést tady, tak mám ještě další dva závody. Chci ze sebe vymáčknout to nejlepší, co umím, a jet rychle, bez chyb,“ řekl Kopecký, jenž na domácích tratích proměnil ve vítězství posledních patnáct startů v řadě.

Výsledky

Rallye Bohemia (po 5 z 11 rychlostních zkoušek): 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 22:53,7; 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +26,1; 3. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) +41,7; 4. J. a M. Szejove (Pol./Ford Fiesta R5) +56,7; 5. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) +1:23,3; 6. Jakeš, Ehlová (Ford Fiesta R5) +1:27,6; 7. Kresta, Starý (Škoda Fabia R5) +1:30,5; 7. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) +1:52,8; 8. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) +1:59,2; 9. Tarabus, Machů (Škoda Fabia S2000) +2:06,6; 10. Štajf, Skácelová (Škoda Fabia R5) +2:22,1.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)