Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2020 zná svou trasu. Už se nepojede v Jižní Americe!

David Bureš
Diskuze (8)

Slavná dálková rallye se opět stěhuje. Rallye Dakar 2020 se nepojede ani v Jižní Americe, ani v Africe.

Rallye Dakar je nejslavnějším vytrvalostním závodem na světě. Přestože jeho jméno nadále odkazuje na původní umístění, kdy se jezdilo z francouzské Paříže do senegalského Dakaru, v posledních letech je spjat s Jižní Amerikou, kam se trasa přesunula v roce 2009 z důvodu bezpečnosti. Pro ročník 2020 se závod přestěhuje do Saúdské Arábie.

Spekulovalo se o tom už delší dobu, přičemž tento týden pořadatelé oficiálně potvrdili trasu závodu. Rallye Dakar 2020 odstartuje 5. ledna v Džiddě na pobřeží Rudého moře, odkud se závodníci vydají celkem na 12 etap o celkové délce 9.000 kilometrů.

Video se připravuje ...

Zpočátku se pojede v horách na kamenitých cestách, aby se postupně závodníci přesunuli na čtvrtou největší poušť světa Rub al-Chálí, kde na ně čekají až 250 metrů vysoké duny. Závod pak skončí 17. ledna v městě Al-Kiddija nedaleko Rijádu, kde se buduje obří zábavní centrum.

„V rámci Rally Dakar usilujeme o vytvoření neuvěřitelného a nezapomenutelného zážitku pro závodníky, kteří budou moci objevit krásu saudské přírody, a jedinečnou podívanou pro příznivce motoristického sportu nejen v zemi, ale i v regionu a na celém světě,“ říká předseda generálního sportovního úřadu Saúdské Arábie, jeho královská výsost princ Abdulaziz bin Turki AlFaisal Al Saud.

„Po třiceti letech objevování, osudových setkání a smělých činů si Étienne Lavigne vzal na sebe velkou výzvu, když rallye přesunul přes Atlantik a přenesl značku Dakar na nový kontinent. Nyní nastal čas nastavit nový kurz a vstoupit na neprozkoumané území,“ prohlašuje ředitel Dakaru David Castera.

Přesun Dakaru na nové území přitom není jednorázovou záležitostí. Pořadatelé jsou se saúdskou vládou domluveni na pořádání pěti ročníků. Není však vyloučeno, že trasa dalších ročníků zavítá i do okolních států.

Martin Kolomý, závodník českého týmu Tatra Buggyra Racing, se na novou trasu už těší. „Musím říct, že jsem se změnou hodně spokojený. Saúdská Arábie nabídne nové tratě, pro nás dosud nepoznané a ještě více písku. Určitě se bude jednat o zajímavější soutěž, než jezdit dokola na několika set kilometrech jako tomu bylo v letošním ročníku,“ říká.

O přesunu Rallye Dakar do nových míst se spekulovalo již v průběhu letošního ročníku závodu. Po úspěšných letech se změnila politická i ekonomická situace v některých jihoamerických státech, kde se v minulosti závodilo, a tak najednou mnohé vlády začaly Dakar na svém území odmítat. Letos se proto jel závod jen na území jednoho státu, zatímco v minulosti jej hostily klidně tři jihoamerické země.  Do Jižní Ameriky se přitom závod přesouval kvůli bezpečnosti, ročník 2008 byl dokonce kvůli situaci v Mauretánii a hrozbě teroristického útoku zcela zrušen, pouhý den před startem.

David Bureš
Diskuze (8)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly
26. 4. 2019 19:49
Re: sdv
Ten model, který se letos prezentoval a sice ježdění dokolečka byl sice náročný, ale dokážu si představit, že se to závodníkům pěkně zajídalo a vysoce rychlostních úseků tam bylo pomálu. Byl to spíš technický Dakar a já přece jen rád občas vidím motorku letět 180 po pistě... Co čtu na internetech, tak spousta uvědomělých fanoušků žehrá, že porušování lidských práv a diktatura/autokracie... Těžko říct, na jednu stranu ti to může bejt šumák, na druhou stranu...
Avatar - lordlord
26. 4. 2019 15:45
sdv
spousta týmů si to pochvaluje, protože ušetří za dopravu
Avatar - JirkaV8
26. 4. 2019 15:01
Re: Je to velká škoda,
Třeba zas někdy v budoucnu nějaký jublilejní ročník bude...co naděláš no, zas pokud byly v Mauretánii nebo kde bezpečnostní problémy, tak nikdo z pořadatelů nechce riskovat, i kdyby si závodníci podepsali revers.
Avatar - pradeda777
26. 4. 2019 14:57
Je to velká škoda,
že si Dakar neudržel své místo v Africe, kam podle jména patří.... ;-\
Avatar - bystron
26. 4. 2019 12:06
Dakar
Z Dakaru tedy zbylo jen marketingové jméno. No ale proč ne. Hlavně ať mají pěknou trasu a spravedlivé podmínky pro všechny :yes: