Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Příbram v cíli: Dohnal obhájil výhru

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Jan Dohnal s vozem Ford Focus RS WRC 06 vyhrál SVK Rallye Příbram, sedmý a závěrečný podnik TrueCam mistrovství republiky v automobilových soutěžích.

Obhájil tak své loňské prvenství na této soutěži. Druhý skončil Václav Pech, jenž pošesté v sezoně obsadil stříbrnou pozici a nerozšířil tak svých šest triumfů na středočeské rallye.

Dohnal se dostal se spolujezdcem Michalem Ernstem na první místo hned v úvodní sobotní rychlostní zkoušce a první pozici drželi až do cíle. Postupně zvyšovali náskok před svými pronásledovateli a také díky jedenácti nejrychlejším časům v erzetách (z celkových šestnácti) porazili Václava Pecha (Ford Fiesta R5) o minutu a 29 vteřin. Třetí v cíli Vojtěch Štajf (Škoda Fabia R5) skončil o dalších 55 sekund zpět.

Nedělní druhou etapu provázel déšť a na mnohých místech byla trať hodně uklouzaná. „Na jednom takovém místě jsem se otočil a musel couvat,“ připomínal zážitek z desátého testu Dohnal, když ztratil dvacet sekund. Jeho vedoucí pozici to však neohrozilo, protože dokázal vyhrát šest erzet, které zbývaly do cíle soutěže.

„Soutěž byla nádherná a velký dík patří pořadatelům, kteří se snaží tuto rallye neustále vyvíjet a zlepšovat ji. Povedlo se mi tady skoro všechno, na co jsme s Michalem (spolujezdec) sáhli a to se nám dlouho nestalo. Je to pro mě domácí soutěž, na které mě podporovala spousta lidí, vážím si toho. Ohromně si cením také skutečnosti, že se mi povedlo porazit Vaška Pecha, což je obrovská legenda českých rallye a z toho vítězství budu žít asi ještě dlouho,“ hodnotil Dohnal svou letošní výhru.

Pech si přivezl z desáté rychlostní zkoušky pochroumanou levou přední část svého vozu po kontaktu s retardérem. „Na vodě jsem nedobrzdil a šťouchl do balíku slámy. Světelná rampa poškodila přední kapotu, ale škody jsou daleko menší, než by se mohlo na první pohled zdát,“ popisoval situaci Pech. Za tento incident inkasoval pět sekund penalizace, ale přesto byl na tomto měřeném úseku nejrychlejší.

Celkem vyhrál na letošní SVK Rallye Příbram čtyři zkoušky a nakonec si dojel pro druhou příčku, která mu patří i v konečném účtování letošního šampionátu. „Zkoušel jsem ještě vyvinout na Honzu Dohnala tlak, ale ještě jednou z toho byl výlet na louku a stálo mě to nějaké vteřiny. Honza se však nedal se znervóznit. Naplno využíval svoje „véercéčko“ a pořád nám o sekundy ujížděl,“ hodnotil situaci Pech.

Plzeňský jezdec ze svého umístění zklamaný ovšem nebyl. „Byla to pro nás stříbrná sezona, takže můžeme říci, že úspěšná. Na druhou stranu, pro příští rok bych si přál, aby stál na startu zase Honza Kopecký s tovární škodovkou a mohli jsme společně soupeřit,“ dodal Pech.

Třetí v cíli byl Vojtěch Štajf, pro něhož je to nejlepší výsledek v letošním národním šampionátu. Na bronzové příčce skončili v Příbrami také minulý rok. „Trochu jsme si to zkomplikovali během neděle, ale přesto se nám podařilo to třetí místo urvat. Moje spolujezdkyně Marcela Skácelová si tak může připsat svoje první stupně vítězů. Po Barumce, na které nám shořelo auto, jsem si chtěl udržet národní prioritu. To znamenalo být v hodnocení šampionátu do desátého místa a to se nám podařilo,“ zhodnotil Štajf svoje vystoupení.

V Příbrami chyběl již jistý staronový mistr republiky Jan Kopecký, který startoval na Katalánské rallye. Soutěž vynechal i celkově třetí v šampionátu Jan Černý, který nemohl o svoji bronzovou pozici v šampionátu přijít.

Konečné pořadí Rallye Příbram: 1. Dohnal, Ernst (Ford Focus WRC) 1:16:49,2, 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +1:29,0, 3. Štajf, Skácelová (Škoda Fabia R5) +2:24,0, 4. Tarabus, Machů (Škoda Fabia S2000) +2:48,3, 5. Trojan, Chlup (Škoda Fabia R5) +3:35,9, 6. Kopáček, Rendlová (Subaru Impreza STI) +3:45,9; 7. Jaroslaw a Marcis Szejové (Pol./Ford Fiesta R5) +3:37,6; 8. Trněný, Protzl (Škoda Fabia WRC) +4:49,0; 9. Pešl, Pešek (Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:57,8; 10. Pokorný, Lasevič (Škoda Fabia R5) +5:46,6.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)