Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Šumava Klatovy po 1. dnu: Kopecký první s přehledem

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

 Obhájce titulu Jan Kopecký vede s vozem Škoda Fabia R5 po prvním dnu 54. ročník Rallye Šumava Klatovy, která je druhým podnikem mistrovství republiky v automobilových soutěžích.

Tovární jezdec týmu Škoda Motorsport vyhrál čtyři ze šesti rychlostních zkoušek úvodního dne. Úřadující mistr světa kategorie WRC 2 je na dobré cestě vyhrát pětadvacátý domácí podnik v řadě.

První část soutěže byla rozdělena do dvou sekcí a obě začínal pověstný Činovský okruh na okraji Klatov. Oba průjezdy zde vyhrál Jan Dohnal (Ford Fiesta RS WRC 06), ale na poslední zkoušce dne, která se jela po půlnoci z pátku na sobotu, však skončil mimo trať. Již na třetí zkoušce musel odstoupit Miroslav Jakeš (Škoda Fabia R5), který zvítězil před dvěma týdny v jednodenním podniku Rallyesprint Kopná.

Předpověď počasí, která signalizovala déšť, se naplnila v pátek navečer, ale posádky s touto situací až na výjimky počítaly. „Zřejmě nejtěžší byly průjezdy třetí a šestou rychlostní zkouškou, kde bylo hodně míst s hladkým asfaltem, který hodně nebezpečně klouzal. Bylo nutné si tyhle úseky pohlídat. Měli jsme dobré informace od předjezdců a zvolili správné pneumatiky,“ říkal v pátek v noci Kopecký.

Na druhém místě je se ztrátou 46,1 sekundy spokojený Václav Pech (Ford Fiesta R5). „Prudce se ochladilo, a když začalo pršet, byli jsme připraveni. Náročnost situace zvyšoval často se měnící asfalt. Se zvolenými pneumatikami se však dalo jet dost rychle. Situace se zatím vyvíjí vcelku podle našich představ,“ uvedl plzeňský jezdec, pro kterého je tato soutěž takřka domácím podnikem.

Do nepříjemné situace se dostal Vojtěch Štajf (Volkswagen Polo R5). „S tímhle autem se pořád učím. Když začalo pršet, sáhl jsem na špatný přepínač u stěračů a místo toho, aby běžely rychleji, tak se zastavily. Několik zatáček jsme jeli prakticky poslepu, než se mi podařilo je zapnout znovu. Ztratili jsme tak nějakých šest až osm sekund. Na uklouzaných asfaltech jsme měli ještě pár složitějších situací, které se mi však podařilo naštěstí zvládnout. Šesté místo je po prvním dnu pořád dobrý výsledek,“ popsal pražský jezdec páteční průběh soutěže.

Průběžné pořadí Rallye Šumava Klatovy (po 6 ze 14 RZ): 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 44:50,9; 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +46,1; 3. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) +58,1; 4. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) +1:31,2; 5. Kopáček, Rendlová (Škoda Fabia R5) +1:39,7; 6. Štajf, Havelková (Volkswagen Polo GTI R5) +1:48,5; 7. Odložilík, Tureček (Škoda Fabia R5) +1:59,9; 8. Březík, Omelka (Škoda Fabia R5) +2:15,5; 9. Kalista, Neumann (Mitsubishi Lancer Evo VI) +3:30,5; 10. Pešl, Juřica (Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:20,0; 11. Matěna, Zalabák (Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:26,2; 12. Janota, Novák (Porsche 997 GT3) +4:49,5; 13. Hrobský, Štěpán (Mitsubishi Lancer Evo IX) +5:02,6; 14. Wagner, Stein (Rak./Opel Adam R2) +5:16,5; 15. Stejskal jr., Viktora jr. (Renault Clio RS R3T) +5:27,3.

Foto: Lukáš Chum, Ivo Nesrovnal, Michal Vítovec

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme