Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Evoque Convertible: Nebe nad hlavou za 18 sekund (+video)

Michal Fokt
Diskuze (20)
Range Rover oficiálně představuje crossover Evoque Convertible se skládací plátěnou střechou. Bude to propadák, nebo prodejní hit?

Ačkoli automobil třídy SUV bez střechy vždy znova a znova překvapí, nejedná se o nic nového. Kabriolety byly přece už válečné Willysy a později jsme mohli vidět evoluci tohoto nápadu třeba u Jeepu, Suzuki nebo nejnověji u Nissanu. Každopádně nepočítáme-li armádní speciál, dotyčné vozy nebyly zrovna prodejními šlágry a není se tedy čemu divit, že to není úplně rozšířený typ auta. Dlužno ovšem dodat, že to většinou nebyla zrovna pohledné vozy a pokud ano, chyběla praktičnost. Ovšem při troše přivřených očích lze říci, že nejnovějšímu počinu značky Land Rover nechybí ani jedno.

Právě se totiž představil Range Rover Evoque Convertible, otevřená verze stejnojmenného crossoveru. Jeho koncept nám automobilka představila už v roce 2012, ale poměrně záhy rozhodla, že se vyrábět nebude. Už o rok později se však objevily zvěsti, že došlo ke změně názoru a letos JLR oficiálně příchod kabrioletu potvrdilo.

A tady ho máme - že bude hezký, o tom nikdo nepochyboval. A jestli bude praktický? Interiér bez problémů převeze čtyři pasažéry a bez ohledu na to, zda je střecha nahoře nebo dole, má kufr objem 254 litrů. To sice není mnoho, ale na výlet pro dva nebo běžný nákup to cílové skupině určitě postačí. Jinými slovy - tohle SUV-cabrio by mohlo být trefou do černého. Land Rover sice vyhrožuje, že i přes dostupnost ve 170 zemích světa bude produkce "omezená", ale lze předpokládat, že automobilka pouze potřebuje na zákazníky "zatlačit", aby věděla, jestli má smysl se pouštět do nějakých větších akcí...

Ale teď už k autu. Kabriolet nám drobet přibral - váží 1936 kg a k pohonu tedy, alespoň v USA, poslouží výhradně silný přeplňovaný benzinový dvoulitr se 179 kW a 340 N.m. Ten za pomoci devítistupňového automatu zvládne 0-60 mph za slušných 7,8 sekund a bude schopný jet rychlostí 180 km/h. Plátěná střecha bude uklizena za zadní sedadla za 18 vteřin, natažení trvá 21 s. V této konfiguraci prý kabina poskytne stejný akustický komfort jako klasický Evoque. Sice úplně nevěřím, ale rozdíly budou nepochybně malé. Operovat se střechou lze prý do rychlosti 48 km/h, což je velice slušný výsledek.

Na to, že produkce bude "limitována", jsou možnosti individualizace docela široké - střecha sice bude pouze černá, ale karoserii lze mít ve 13 barvách včetně nových laků Waitomo Grey metallic a Baltoro Ice. Při převrácení chrání posádku systém RPD, jenž za 90 milisekund dokáže aktivovat za zadními sedadly skryté hliníkové ochranné oblouky. Interiér nepostrádá nic z komfortu klasického Evoque včetně audia Meridian, ať už standardního 380W nebo příplatkového 660wattového. Prodej kabrioletu začne v polovině příštího roku a v USA přijde nejméně na 50.475 dolarů.

Michal Fokt
Diskuze (20)
9. 11. 2015 21:37
Re: super
Kdo jinej by si to měl koupit než individuali(s)ta >:D :yes:
Avatar - Individualita
9. 11. 2015 15:26
Re: Jsem zvědav
Tupé musíš schovat v coupe :-)
Avatar - MadPete
9. 11. 2015 15:14
Re: Jsem zvědav
No minimálně kříženec to je, to by ti v Gaydonu rychle vysvětlili, že rozhodně nedělají žádné auto jen na zpevněné silnice. I u tohohle se chlubí silnými schopnostmi v terénu. Otázka jestli se pak ten písek od zadních kol nesype až na řidičovo tupé.
Avatar - Individualita
9. 11. 2015 15:11
Re: Jsem zvědav
Je pravda, že vzduch je ve městě horší a občas je před tebou opravdu smraďoch, ale i tady mi to dává smysl. Jsem Pražák. Taky chodím na pivo do začouzený putiky a chodím tam rád ;-)
Avatar - Individualita
9. 11. 2015 15:09
Re: ocakavam uspech
A to je právě ono, mně se líbí už normální Evoque a jelikož mám rád kabra, tak se mi ten celek prostě líbí.