Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Hybrid dojel z Anglie do Indie bez zaváhání

David Bureš
Diskuze (0)
Hybridní Range Rover byl testován v náročných podmínkách. Tři jeho kusy přejely 13 států a dva kontinenty. Vyjely dokonce až do nadmořské výšky 5.500 metrů.

V rámci testování Range Roveru Hybrid vyrazily tři prototypy tohoto automobilu na cestu dlouhou 16.853 kilometrů (10.472 mil). Během 53 dnů dojely z britského města Solihull, kde má Land Rover továrnu, do indické Bombaje, kde sídlí Tata Motors, majitel Land Roveru.

Expedice Silk Trail 2013 byla pro Range Rover Hybrid finálním testem. Trojice aut zvládla přejet část Británie, Francii, Belgii, Německo, Polsko, Ukrajinu, Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Čínu (včetně Tibetu), Nepál a kus Indie. Velká část trasy vedla po slavné Hedvábné stezce, která spojovala Asii s Evropou už před 2500 lety.

Hybridní Range čelily nehostinným podmínkám. Vypořádat se musely s mnoha výmoly na silnicích, 43stupňovým horkem na poušti, cestami plnými štěrku a bláta, brody přes řeky nebo s řídkým vzduchem vysoko v horách.

Automobil kombinuje turbodiesel 3.0 SDV6 s elektromotorem, tato kombinace dle Land Roveru osvědčila i v nejtěžších podmínkách. Auta neměla větší problémy, pokud nepočítáme propíchnuté pneumatiky, kola poničená výmoly a popraskaná čelní skla kvůli malým kamínkům na nezpevněných cestách.

Automobilka tvrdí, že během cesty činila spotřeba paliva u tří prototypů asi 7,6 až 7,8 litru na 100 kilometrů. To je nízké číslo s ohledem na těžkou trasu a fakt, že prototypy s sebou vezly těžká zavazadla, výbavu na nocování, jídlo, náhradní kola nebo kanystry s palivem.

Během jízdy vývojoví inženýři bedlivě sledovali chování auta. Z expedice se vrátili s více než 300 GB technických dat, která v jejím průběhu sbírali.

Při vývoji byl kladen důraz na to, aby hybridní ústrojí neovlivnilo schopnosti Range Roveru v terénu, velikost jeho kabiny a jeho kultivovanost. Peter Richings, šéf hybridů a elektrifikace ve společnosti Jaguar Land Rover, tvrdí, že expedice dokázala, že se tento úkol vývojářům povedlo splnit.

David Bureš
Diskuze (0)