Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault a Dongfeng budou vyrábět elektromobil na bázi Fluence

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Renault spolu s Dongfengem chystají nový elektromobil. Nebudou jej vyvíjet od začátku, využijí starší techniku.

Dongfeng Renault Automotive Company, společný podnik francouzské a čínské automobilky, má smělý plán. Obě strany se dohodly na společné produkci elektromobilu. Nabízet jej hodlají pouze v Říši středu a představuje první společnou práci obou partnerů v této automobilové oblasti.

Vzhledem k tomu, že se Renault věnuje alternativnímu pohonu již nějakou dobu, nemusí vůz vyvíjet na čistém papíře. Sáhne po sedanu Fluence Z.E. Ten pohání elektromotor o výkonu 70 kW. Točivý moment 226 N.m je v tomto případě možné využít už od nulových otáček, což je vlastní všem takto vybaveným vozům. Agregát napájí lithium-iontové baterie s kapacitou 22 kWh. Výroba „zeleného“ Fluence byla v Evropě pro malý zájem klientů již ukončena, plány úplně nevyšly. Od Číny si Francouzi slibují více a ve vývoji elektřinou poháněných vozidel neustávají.

Nový elektromobil se bude vyrábět v továrně ve Wu-chanu a ponese značku Dongfeng. Na žádný jiný trh se nedostane, ten čínský je přece v současnosti největším na světě. Produkce začne v roce 2017, tedy během dvou let. Další informace, rozměry i údaje chybí, automobilka je zatím tají. Půjde pouze o faceliftovaný Fluence? S největší pravděpodobností ano, náklady je třeba šetřit a není to poprvé, co by v Číně někdo využil starší techniku i design.

DRAC se v současnosti spoléhá na francouzský management, vede ji Jacques Daniel, šéfem skupiny Dongfeng je od května 2015 Ču Jen-feng.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)