Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault koupil Lotus F1 Team. Za 37 korun...

Michal Fokt
Diskuze (0)
Renault se vrací do formule 1 s továrním týmem, jenž vznikne převzetím dosavadní stáje Lotus. Tu Francouzi získali doslova za hubičku.

Renault teď nezažívá ve formuli 1 nejlepší období. Roky sběru titulů s Red Bullem skončily s návratem turbomotorů, které se značkám Ferrari a zejména Mercedes povedly o poznání lépe, a neobešlo se to bez ostrých konfrontací s bývalým vítězným partnerem, které zašly tak daleko, že byli Francouzi jen krůček od odchodu z F1.

Naštěstí si však Renault uvědomil, že odejít s ostudou je to nejhorší možné řešení, hecnul se a rozhodl znova dokázat, že patří k nejúspěšnějším značkám v historii F1. A aby odpadly debaty, kdo za co může, vrací se (poprvé od roku 2009) jako tovární tým. Ten vzniká převzetím plně funkční stáje Lotus F1, která sice využívala motory Mercedes a šasi se tedy bude muset sladit s francouzským pohonným systémem, ale automobilka se výzvy nebojí.

Určitě potěší také fakt, že nebylo nutné za převzetí britské stáje platit a všechny peníze tedy bude možné využít na vývoj, nákup odborníků a v neposlední řadě i zaplacení dluhů. Pro skupinu Genii totiž zjevně byla účast v F1 koulí na noze a byla ráda, že může předat klíče. Obě strany se dohodly, že Renault zaplatí za 90% podíl v týmu celou jednu libru... Jedná se paradoxně o stejnou stáj, kterou v roce 2009 prodal, tehdy se ztrátou 118 milionů. Lotus F1 za dobu své existence vytvořil ztrátu 250 milionů euro.

Renault je ohledně vývoje v příštím roce spíše pesimistický, sám sebe odhaduje v sezoně 2016 na nejslabšího dodavatele motorů, ale doufá v rychlé zlepšení a návrat na vrchol.

Michal Fokt
Diskuze (0)