Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault má zájem zvýšit podíl v ruském AvtoVAZu na 50 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Renault zaplatil v roce 2008 za podíl 25 % v AvtoVAZu jednu miliardu USD (17,5 miliardy Kč). Nyní projevil zájem o navýšení podílu.

Francouzský výrobce aut Renault má zájem zvýšit podíl v ruské automobilce AvtoVAZ na 50 % ze současných 25 %. Uvedl to dnes generální ředitel automobilky Carlos Ghosn po setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Podle Ghosna premiér rozhodnutí Renaultu podpořil a automobilka nyní bude jednat o zvýšení podílu s dalšími akcionáři. AvtoVAZ je největším výrobcem aut v Rusku.

Renault zaplatil v roce 2008 za podíl 25 % v AvtoVAZu jednu miliardu USD (17,5 miliardy Kč). Po 25 % v automobilce vlastní státní konglomerát Russian Technologies a investiční banka Troika Dialog. Se zbývajícími akciemi firmy se obchoduje na burze.

"Premiér souhlasil, že Renault by mohl zvýšit svůj kapitálový podíl a že může jít až na 50 procent. O tom, jak se to stane a jaký bude časový rozvrh, budeme jednat s dalšími akcionáři," uvedl Ghosn. "Myslíme si, že je to logický vývoj našeho partnerství," dodal.

Podle spekulací by firma Troika Dialog mohla Renaultu prodat podíl 20 %. Podle jejího výkonného ředitele Sergeje Skvorcova by podíl Renaultu v AvtoVAZu mohl stoupnout na 50 % plus jedna akcie, napsaly agentury AP a Reuters.

Společnost AvtoVAZ hospodařila v letošním prvním pololetí s čistým ziskem 3,1 miliardy rublů (zhruba 1,8 miliardy Kč) po ztrátě 19,6 miliardy rublů před rokem. Firma, která vyrábí automobily Lada, nyní výrazně těží z vládní podpory prodeje automobilů.

AvtoVAZ se loni kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize dostal na pokraj bankrotu. Před krachem ho zachránila ruská vláda. Podpora přišla rovněž ze strany Renaultu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
3. 11. 2010 08:41
Re: Továrne na logany
Nezapomeň, že Turci tvoří páteř německého autoprůmyslu. Nechceš snad stěhovat audi do Ruska, aby jsi zvedl kvalitu. :*)
3. 11. 2010 06:57
Re: Továrne na logany
Ono to nakoniec aj tak dopadne. Pre ladu podľa mňa dobrá správa.
3. 11. 2010 06:56
Re: Továrne na logany
Tak sa rýchle bež zapísať do poradovníka, aby sa ti ušiel ešte voz z ruskej produkcie, bez zapojenia Renaultu. ;-)
Avatar - Ada je zase tady
3. 11. 2010 01:31
Re: Továrne na logany
Logicke rohodnuti rendliku. Vyroba v Rusku je lacinejsi, nez v Turecku, o Francii ani nemluve. A kvalitnejsi, pokud se zavedou stejne technologicke a organizacni postupy, protoze Rusove budou rozhodne vice motivovani, nez Arabove a Turci. Jen tomu malemu Madarovi se to asi nebude moc libit ;-)

Otazka je, jak moc poklesne kvalita vozu Lada...
2. 11. 2010 20:19
Re: Továrne na logany
Koncom augusta bol pod názvom Projekt R90 na autosalóne v Moskve vystavený prvý prototyp Lady na báze Dacie Logan MCV [odkaz] Výroba Loganov so značkou Lada by teda nemusela byť nereálna.