Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidiči stále častěji hrají za jízdy hry na mobilu, říká průzkum

Diskuze (12)

Podle průzkumu nizozemského institutu pro výzkum bezpečnosti silničního provozu v roce 2019 připustilo hraní her za jízdy 8,2 procenta řidičů, o dva roky dříve tři procenta.

Nepozornost je přitom jednou z nejčastějších příčin nehod. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Centrum dopravního výzkumu.

K používání mobilního telefonu za jízdy se přiznalo asi 70 procent řidičů, a to ať už k používání navigace nebo hudebních aplikací. Podle institutu lze jejich chování vysvětlit omezenou vymahatelností zákazu a tím, že lidé spoléhají na nízkou pravděpodobnost, že budou přistiženi. Respondenti přitom mají značnou důvěru ve vlastní schopnost používat mobilní telefon při řízení a nepovažují to za příliš rizikové.

"Výsledky hloubkové analýzy dopravních nehod dokládají, že nepozornost je příčinou nebo faktorem spolupůsobícím při vzniku dopravních nehod řidičů přibližně ve třetině případů," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Kromě používání mobilního telefonu za jízdy může jít například o i používání navigačního zařízení, pití, jedení a další.

Ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý uvedl, že policie v uplynulém roce v České republice evidovala 17.623 dopravních nehod, při kterých se řidiči plně nevěnovali řízení. "V důsledku těchto nehod bylo usmrceno 60, těžce zraněno 190 a lehce zraněno 2744 osob. Ke každé páté nehodě došlo právě v důsledku nevěnování se řízení," uvedl Zlý.

V loňském roce šlo podle Zlého s podílem 20,4 procenta o nejčastější příčinu nehody. Po nepřizpůsobení rychlosti a přejetí do protisměru šlo také s podílem 11,8 procenta o třetí příčinu tragických dopravních nehod.

Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
31. 8. 2020 22:52
Re: To jsou
Kdepak - jenom natvrdlí :D
31. 8. 2020 18:02
ciczero
Lidi nejsou různě odvážní. Odvaha je v pici, kdo dneska nastoupí na ***ecka na zastávce co otravuje lidi? Vis, takovej ten klasickém levičák co proste dela zle. Nikdo, protoze na to nema fyzicky a psychicky uz vubec ne. Nejsme stavěny a určeny ke konfrontaci se zlem. Neučí se to ve škole. Misto toho se uci podmet na hrazde. No a za volantem jsou švejci. Klasicky česky klauni, který akorat melou hubou. Tady je to taky videt. Dělám si tady z toho ***, protoze vsichni vsechno vědí a umí a povídaji a povidaji a povidaji...
Avatar - xxc
31. 8. 2020 17:49
Re: A preto...
Co maju ti ludia robit, ked idu v kolone 50kou? Keby sa zrusili obmedzenia, zrychlila doprava, hracov by ubudlo a mozno by ubudlo aj nehod.
Avatar - Mikesus
31. 8. 2020 14:35
Re: A preto...
Bylo to i před asistenty. Bohužel už bude asi napořád. Já si nedokážu představit, i s jakymkoli asistenty za volantem hrát nějakou hru, kde se musí člověk víc soustředit. I když znám jednoho, co hral za volantem kamionu world of tanks. Nechtel bych ho potkat na silnici.
Avatar - Blue Sun
31. 8. 2020 13:25
Re: A preto...
Kdybys nepsal kraviny... Lidi dělali za volantem vše možné i bez asistentů. Dodnes pamatuju, jak jsem v Praze běžně v kolonách zažíval lidi, co za volantem četli noviny nebo knížky (rok 2012-2013). Kamioňáci koukající na televizi byli běžným koloritem silnic a dálnic dlouhé roky. A SMS lidi psali za volantem snad od doby, kdy to telefony umožňovaly. Nějak si nevybavuju, že by tehdy všechna auta byla vybavena asistenty.