Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost a Wraith Black Badge: Černí duchové

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Britský luxusní aristokrat se dvěma R pro Ženevu nepřichystal žádnou zásadní novinku. To ale neznamená, že by se neměl čím pochlubit.

Výrobní program Rolls-Royce je dostatečně známý. Na spodním okraji ční limuzína Ghost a z ní odvozené kupé Wraith. Právě ony se aktuálně dočkaly drobných technických změn.

Překalibrované vzduchové odpružení v případě dvoudveřového elegána poskytuje ještě větší dávku komfortu, ale nezapomnělo se ani na deceleraci, protože oba modely dostaly větší přední kotoučové brzdy, v průměru mají o 25 mm více. Osmistupňový automat od ZF „přemýšlí“ o něco pomaleji, než změní převodový stupeň. Němci nastavili jeho logiku sportovněji, takže se motor dá vytočit v nižších rychlostech do naopak vyšších otáček a převodovka hned nepřeřazuje.

Pod kapotami se nacházejí i nadále vidlicové dvanáctiválce 6,59 l se dvěma turbodmychadly. Výkon v případě Wraithu zůstal nezměněn, stále leží na hranici 465 kW (632 k). Točivý moment ovšem posílil ze 799 na 869 N.m. Limuzína se od nynějška chlubí také o něco lepšími základními parametry než dříve: 450 kW (611 k) a 840 N.m. V jeho případě to znamená nárůst 30 kilowattů a šedesátky newtonmetrů.

Dvě R jsou známá snad nekonečnou individualizací svých vozů, i když už se dávno nekarosují jinde, pořád jde o zakázkovou a hlavně ruční práci. Nové edice Black Badge jsou určeny pro milovníky černé barvy. Právě ona totiž dominuje exteriérům a vlastně i luxusním kabinám, které výrobce sídlící v Goodwoodu prezentuje v kombinaci s modrou a vínovou kůží. První v kupé, druhou v limuzíně, obě se do jednotlivých karosářských verzí prostě a jednoduše hodí.

Lak se skládá z více vrstev, jednotlivé panely se stále cídí ručně, jak tradice velí. Litá kola jsou vyztužena uhlíkovými kompozity a mají hliníkové šrouby. Také uvnitř najdeme kombinaci tohoto kovu a karbonu. Nový design dostaly tradiční hodiny, střechy pomocí všitých optických vláken imitují hvězdné nebe, což je věc, kterou Rolls-Royce používá již delší dobu. A to nejlepší nakonec: také leštěná soška Spirit of Ecstasy dostala černý kabátek.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)