Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rozhovor s Bohdanem Tůmou: Se Semirem z Kobry 11 žiju už 18 let

Michal Štěpanovský
Diskuze (6)
Bohdan Tůma k nám promlouvá častěji, než si myslíte. Patří totiž k nejznámějším dabingovým hercům a také je už skoro třicet let nadšeným řidičem.

Znáte Jasona Priestleyho alias Brandona Walshe ze seriálu Beverly Hills 902 10? Jistě jste také už viděli charismatického policistu Semira Gerkhana z „nekonečné“ řady Kobra 11.

A jistě máte v paměti filmy se špičkovými americkými herci, jako jsou Denzel Washington (Krvavý příliv, Případ Pelikán), Jim Carrey (Maska, Muž na Měsíci), Wesley Snipes (Vycházející slunce, Střelec v ohrožení) nebo Owen Wilson (Marley a já).

Těmto a také řadě dalších postav z filmu televize i seriálů dal hlas Bohdan Tůma. Člověk, který rád používá gesta, občas nespisovná slova a čiší z něj živočišnost.

Řadíte se k řidičům konzumentům, nebo jste labužník?

Řadu let jsem byl výhradně spotřebitel ukotvený na peugeotech. Posledním vozem téhle značky, který mi patřil, byl typ 4007. Tvářil se jako terénní, ale rozhodně takový nebyl. Přesvědčil jsem se o tom až moc důkladně při svém koníčku, kterým je myslivost.

Co se vám přihodilo?

Bohužel tam, kde jsem s ním jezdil, se mi podařilo zničit snad všechno na podvozku: nápravy, poloosy, čepy, tlumiče. Když jsem zjistil, kolik budu

muset do auta investovat, abych ho prodal, řekl jsem dost.

Udělal jste něco razantního?

Kolega z dabingu vlastní Jeep Sahara a vzal mě loni v září k prodejci. No a já se okamžitě zamiloval do modelu Rubicon a díky němu se ze mě stal řidič labužník.

Čím vás auto tak okouzlilo?

Nenutí mě jezdit rychle, sedím dost vysoko, má automat, kterému jsem se celý život bránil. Jenže teď na něj nedám dopustit. A jestli ještě budu někdy měnit auto, chci jedině tuhle převodovku. Můžu při jízdě jíst, pít, telefonovat přes handsfree. Jsem rád, že jsem poslechl kamarády, kteří mi už hezkých pár let automat doporučovali.

A litujete svého kroku?

První den to bylo peklo, musel jsem si levou nohu málem přivázat ke dveřím. Člověk měl pořád tendenci strkat ji na pedály a dvakrát jsem levačkou

brzdil. A jak člověk nemá cit, dal jsem si jednou ránu hlavou o přední sklo a podruhé nosem o volant.

Co od vozu ještě požadujete?

Musí se mi především líbit a taky mám rád pohodlí. Když občas někoho vezu, stěžuje si, že je vzadu jenom nějaká lavice na sezení. Opáčím mu, že

jsem si auto koupil pro sebe s tím, že chci jezdit vpředu. Nechal jsem si zabudovat parkovací kameru, přestože skoro za třicet let řízení parkovat umím. Jenomže znáte to, když to jde, člověk si život rád zpříjemní. Ze stejného důvodu mám navigaci v češtině, protože nevládnu cizími jazyky.

Vzpomenete si na své první zkušenosti s auty?

Moje řidičské začátky se datují ještě do doby nezletilosti, protože jsem poprvé seděl za volantem, ještě než jsem měl papíry. Bylo to v sedmnácti, já byl s tatínkem na myslivecké poslední leči. Najednou se mi ocitly v ruce klíčky, tak jsem náš rodinný žigulík – tedy správně VAZ 2105 – nastartoval. Na jedničku, protože jsem neuměl řadit, jsem se projížděl po lese.

Jaké byly vaše další řidičské kroky?

Žigulík jsem později dostal od rodičů a takzvaně ho dojezdil. Druhým autem byl Opel Omega Caravan s obrovským kufrem. Jenomže jsem ho měl z druhé nebo bůhví kolikáté ruky a zařekl se, že si už nikdy nekoupím ojetý vůz. Vím, že se říká nikdy neříkej nikdy, ale opravdu nemám v plánu si ještě někdy v životě pořídit ojetinu.

Vzpomenete si na svou nejvyšší rychlost?

S Peugeotem 307 jsem si zkusil, co snesu. Sám v autě, takže jsem si ho mohl rozbít… jen já sám. Na tachometru bylo 210 km/h. Víc jsem od té doby nejel a ani nepojedu. Dneska si s rubikonem nasadím na dálnici 110 km/h, mám to za jedenáct litrů a nic mi nechybí.

Sedáte si do auta také jako spolujezdec, nebo se musíte za všech okolností držet volantu?

Na jiné sedadlo lezu, když jsem nalitej nebo jedeme do Chorvatska. To se s manželkou v řízení střídáme.

Učíte se za volantem texty?

V žádném případě! Je fakt, že mi při řízení v hlavě občas šrotuje, abych se včas dostal, kam mám, nebo přemýšlím o obsazení herců, když mám dabingovou režii, ale něco se učit… To rozhodně odmítám. Vzpomínám si ovšem, jak se náš rodinný přítel Vladimír Brabec při jízdě učil texty Majora Zemana. Jenomže před pětatřiceti lety nebyl takový provoz jako dneska.

Měl jste někdy havárii, řekněme vážnou?

Naštěstí jenom jednu, za kterou jsem nemohl a nikdo se při ní naštěstí nezranil.

Co se stalo?

V Praze na křižovatce s jednou čtyřproudovou silnicí nefungovaly semafory. Rozhlédl jsem se a asi na půl kilometru viděl auto. Podívám se na druhou

stranu, rozjedu se a už slyším hvízdat gumy a náraz. To auto, které bylo daleko, mi zbořilo přední nápravu, blatník a kapotu motoru u modelu 407. Na předepsané sedmdesátce jel přes kilo, jeho punto bylo na odpis, on vylezl sám.

Cestujete raději vozem, nebo letadlem?

S ohledem na manželku, která má doslova panickou hrůzu z létání, volíme raději destinace dostupné autem. Přitom mám kamarády skoro po celém světě, ale nechce se mi cestovat letadlem bez rodiny.

Evropský kontinent máte projetý?

Byli jsme na rybách v Norsku, Švédsku, Slovinsku, na Slovensku nebo s dcerami v pařížském Disneylandu. A všude narazíte na ohleduplné řidiče a taky blby, kteří neznají pravidlo zipu nebo musí za jakýchkoliv okolností troubit.

Za poslední roky mi bylo přiděleno několik bodů. Ale je to stejné jako u řidičů. Narazíte na policistu, který je v pohodě, nebo jiného, který není.

Máte na mysli konkrétní příklad?

Nedávný zážitek kousek od metra. Tvrdil jsem, že na semaforu byla oranžová, a oni že červená. Byli dva, neměl jsem šanci.

Doslechli jsme se, že jste fanouškem formule 1. Je to pravda?

Ano a velkým. Občas mi to kvůli práci nevyjde, ale většinou si ten čas na přenos udělám, protože chci. Jenom mě teď štve ten zvuk, kritici ho přirovnávají ke hluku vysavače a mají pravdu.

Máte oblíbence?

Už jako malý kluk jsem se zamiloval do Ferrari a vydrželo mi to dodnes. I když jim to teď nejezdí na stupně vítězů.

Režíroval jste dabing ve filmech Rychle a zběsile a daboval německý kultovní seriál Kobra 11. Jaký máte vztah k postavám, jimž dáváte hlas?

Semira Gerkhana v Kobře 11 už namlouvám osmnáctým rokem a za tu dobu se vedle něj vystřídalo šest sedm parťáků. On je vážně nesmrtelný. Je zajímavé, že v tomhle seriálu jsou nejvíce ničené volkswageny nebo škodovky. Abych nezapomněl, namlouval jsem také jednoho z manažerů ve filmu Rivalové o Nikim Laudovi o Jamesi Huntovi, ale to už je dávno.

Vždyť ten film měl premiéru loni na podzim!

To je z pohledu dabingového herce hodně dlouhá doba. Víte, na tuhle práci nemusíte mít fyzičku, ale je dost psychicky náročná. Ve studiu trávíte spoustu hodin a neustále kontrolujete synchrony, abyste se trefi l přesně do toho, co říká „vaše“ postava. Proto si občas jezdím vyčistit hlavu za kamarády myslivci.

Bohdan Tůma

  • Narozen: 6. září 1967 v Praze
  • Povolaní: herec, dabér, moderátor
  • Stav: ženatý, dvě dcery (20 a 8 let)
  • Vzdělání: vystudoval pražskou konzervatoř, obor herectví a zpěv, od roku 1991 se věnuje převážně dabingu
  • Dabovaní zahraniční herci: Denzel Washington, Wesley Snipes, Jim Carrey, Owen Wilson, Erdogan Atalay (Kobra 11), Jason Priestley, Will Smith (Muži v černém 2), Kevin Bacon (Apollo 13), Terrence Howard (Iron Man), Devin Ratray (Denis – postrach okolí).
  • Dabing v seriálech: Star Trek: Nová generace, Kobra 11, Ztraceni, Xena, Zoufalé manželky, Městečko South Park, Beverly Hills 902 10, Akta X.
  • Režie dabingu ve filmech: Jurský Park 3, E. T. Mimozemšťan, Rambo: První krev, Gladiátor, Titanic, Alexandr Veliký, Mission Impossible II, III, IV.

Michal Štěpanovský
Diskuze (6)
15. 6. 2014 10:23
Re: Výbornej dabér...
Tvl, to je slušnej seznam! :yes:
15. 6. 2014 10:22
Re: Výbornej dabér...
Když slyším "100 tabletů týdně...", tak jdu vždycky vyčistit bouchačky...
Avatar - dolfi
15. 6. 2014 09:15
Co je mi do toho, že...
...píchá s nějakým Simirem? ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
15. 6. 2014 02:16
Re: Výbornej dabér...
>:D naštěstí toho udělal daleko víc. [odkaz]
14. 6. 2014 21:37
Re: Výbornej dabér...
přesně >:D