Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rumunský stát bude privatizovat továrnu Daewoo

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
Rumunský stát se rozhodl zprivatizovat továrnu Daewoo Automobile SA, kterou minulý rok ovládl. O automobilku už údajně projevily zájem americké automobilky General Motors a Ford.

Rumunský stát hodlá podle agentury Mediafax prodat strategickému investorovi 95% podíl v automobilové továrně Daewoo Automobile SA, která se nachází na jihu Rumunska ve městě Craiova. Závazné objednávky mohou zájemci předkládat až do 5. července. O podíl v automobilce mají údajně zájem americké automobilky General Motors a Ford nebo ruská skupina JSC Russian Machines, která patří známému ruskému oligarchovi Olegu Deripaskovi.

Privatizace továrny Daewoo klade na případného zájemce dvě základní podmínky: roční obrat v minimální výši 10 miliard eur a roční produkci v minimální výši 1 milionu automobilů. Při hodnocení nabídek bude hrát největší roli cena (30 %) následovaná plánovanými investicemi a zapojením místních dodavatelů (25 %). Nový vlastník se také podpisem smlouvy zaváže, že produkce automobilů v továrně v Craiově dosáhne do dvou let od převzetí minimální úrovně 200 tisíc kusů ročně a za další dva roky minimální úrovně 400 tisíc automobilů ročně.

Továrna v rumunské Craiově byla založena v roce 1994 jako společný podnik korejské automobilky Daewoo a rumunského státu. V loňském roce pak rumunský stát odkoupil 60% podíl korejského výrobce. Licenční výroba automobilů Daewoo dosáhla v uplynulých 13 letech celkové úrovně 240 tisíc automobilů. Součástí výrobního komplexu je také převodovkárna.

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
Avatar - R32
22. 5. 2007 08:16
Amíci...
GM a Ford... títo dvaja hráči nesmú chýbať asi pri žiadnom predaji, paradoxne sami rušia resp. predávajú svoje značky, zatvárajú továrne... Sú dlhodobo v červených číslach ale idú veselo na nákupy... 8-s