Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rusko chce opět luxusní Volhu a elektromobily. Realizace pokulhává

Jan Faltýsek
Diskuze (17)

Rusko usiluje o obnovení další značky aut ze sovětské éry, aby oživilo svůj stagnující domácí automobilový průmysl. Tentokrát má jít o luxusní sedan Volga a elektromobily, má to však několik háčků.

Rusko plánuje uvést na trh novou generaci luxusního sedanu Volha (Volga), který vyráběl ruský GAZ od roku 1956 do roku 2010. Tyto plány potvrdil Denis Manturov, ruský ministr průmyslu a obchodu zodpovědný za rozvoj automobilového průmyslu.

První plány počítají s tím, že skupina GAZ vyrobí novou generaci Volhy, ale zatím se nepodařilo najít partnera pro společný vývoj. Právě spolupráce s výrobcem z ciziny se jeví jako jediná cesta k dlouhodobé životaschopnosti projektu.

Projekt Volha pravděpodobně nepřitáhne žádné západní partnery kvůli sankcím souvisejícím s válkou na Ukrajině. Zároveň, vývoj vozu ve spolupráci s čínskými výrobci podkopává jeho požadovaný image luxusního sedanu (na rozdíl od Moskviče, pozicovaného jako dostupné auto).

Uvedení nové Volhy na trh je přitom plánováno už na letošní léto. A to se základní cenou 2,5 milionu rublů (asi 650.000 Kč). Auto bude určeno státním úředníkům, kteří jsou od letošního roku povinni jezdit v autech ruských značek.

Poslední Volha byla Chryslerem

GAZ na voze Volha už dříve spolupracoval s Chryslerem v dobách existence koncernu DaimlerChrysler. GAZ odkoupil vybavení tohoto amerického výrobce z výrobního závodu Sterling Heights v Michiganu a získal licenci na výrobu Chrysleru Sebring generace JR.

GAZ plánoval ročně vyrobit až 160.000 kusů tohoto modelu, který byl pojmenován Volga Siber. Výroba začala v roce 2008 na počátku světové ekonomické krize a byla přerušena v roce 2010, po vyrobení pouhých 9.000 kusů.

Video se připravuje ...

Kromě Volhy bylo oznámeno, že ruský přední výrobce aut AvtoVAZ letos představí novou automobilovou značku. Projekt zahrnuje výrobu automobilů segmentů C a D, zřejmě dle licencí od jiných výrobců.

Zatím není jasné, zda budou tyto vozy založeny také na nedávno oznámené ruské automobilové platformě od Ústředního vědeckovýzkumného automobilového a motorového ústavu (NAMI). Tato platforma mý být určena pro cenově dostupná, hromadně vyráběná vozidla segmentů C, D a E.

Elektromobilita je v nedohlednu

V říjnu 2023, na fóru Ruského energetického týdne, moskevský starosta Sergej Sobjanin vyzval k zvýšení počtu elektromobilů v Moskvě, navazuje na podobnou iniciativu jeho předchůdce Jurije Lužkova z roku 2007. Šestnáct let po Lužkovově návrhu je v Moskvě registrováno jen 3.500 elektromobilů, což je pouhých 0,09% z celkového počtu osobních aut ve městě.

Moskevská vláda spoléhá na zmíněnou automobilku Moskvič, pro niž továrnu koupila od francouzského Renaultu za symbolický jeden rubl po odchodu Renaultu z Ruska kvůli invazi na Ukrajinu. Tato továrna nyní produkuje drobně upravené verze aut čínské značky JAC s logy Moskvič, ale má problémy s dosažením výrobní kapacity pro elektromobily.

Další nadějí je firma Electromobiles Manufacturing Rus, která plánuje vyrábět jako první v Rusku plně elektrický nákladní vůz. Tato firma však nemá zkušenosti s výrobou aut a chybí jí znalost oboru, takže realizace bude obtížná.

Situaci komplikuje také zařazení Moskviče a Technopolisu Moskva na americký sankční seznam, což ohrožuje spolupráci se zahraničními dodavateli, zejména s čínskými firmami, které čelí riziku sekundárních sankcí.

Jan Faltýsek
Diskuze (17)
Avatar - twistedTSD
24. 1. 2024 17:39
Re: A Aurus?
Kolik jich letos prodali? :-)
Avatar - Barrichello
24. 1. 2024 01:37
Re: A Aurus?
https://www.youtube.com/watch?…

600 HP :-) :-)
Avatar - Barrichello
24. 1. 2024 01:09
Re: A Aurus?
nejezdí, už dávno má ten Aurus.

A není to můj putka, mě je nějakej putka naprosto u zádele.
Avatar - KANKUNEN
23. 1. 2024 21:45
Re: A Aurus?
Komouši, tvůj Puťka jezdí Mercedesem.
Avatar - Barrichello
23. 1. 2024 19:39
Re: A Aurus?
Aurus je o třídu vejš jak volha, Lojzíku.

neplet si holinky a hodinky :-) :-) :-)