Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rusové už mají vojenské robotické vozidlo určené i na jiné planety

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Pozemní robot vyzbrojený kulometem a protitankovými střelami začal službu na kosmodromu a v budoucnu by měl vyrazit i do vesmíru. Podporu mu tvoří roj dronů při nulové účasti verbovaných smrtelníků.

V říjnu letošního roku ruská armáda úspěšně otestovala bezpilotní pozemní vozidlo Marker určeného na pevninu i mimo ni. Robotický obrněný stroj uspěl v rámci testovací obrany připravovaného vojenského i civilního kosmodromu Vostočnyj. Cílem zkušební prověrky bylo určit predispozice novinky pro hlídkové operace. Cvičné mise hodnotily kvalitu detekcí potenciálních nepřátel v různých povětrnostních podmínkách od žhnoucího slunce až po přívalové deště uprostřed noci.

Úředníci ruského ministerstva obrany po boku kolegů zodpovědných za státní kosmický program uznali použitelnost Markeru. Experimentální platforma je připravena na další vojenské testy, než se stane prvním robotem, který bude použitý vojáky nebo vědci k výzkumu také jiných planet či nebeských těles.

Rusové plánují vyslat do vesmíru bezpilotního průzkumníka vyzbrojeného standardně protitankovými střelami a kulomety ráže 7,62 x 54 mm. Představení na kosmodromu zahrnovalo samočinný provoz po dobu tří dnů bez dobíjení, což by vyhovovalo mimozemským expedicím stejně jako údajně pokročilé schopnosti rozpoznávání objektů díky propracované umělé inteligenci a autonomnímu pohybu v neznámém prostředí.

Nadčasové technologie nese dvoupásový, nebo šestikolový podvozek dle složitosti terénu. Marker si volí vlastní cestu mezi dvěma body zadanými operátorem, vzdálenost startu a cíle může dosahovat až 100 kilometrů. Nainstalovaný software si konkrétní cestu vybírá samovolně pomocí kamer a senzorů snímající bezprostřední okolí. Snímače obklopují všechny strany odolného trupu, složením snímků je vytvořen ucelený obraz okolní situace včetně přístupného terénu. Výsledek počítačové navigace by měl odpovídat nejjednodušší a nejkratší trase jízdy, možná proto autoři automatizovaného hlídkového vozu mluví nadsazeně o vývoji militarizované verzi Tesly.

Vojenské robotické vozidlo bylo současně testováno ve spojení s rojem 15 dronů. Volitelné uskupení nahlíží například na bojiště z ptačí perspektivy, názorně prezentovaná spolupráce třech týmů po pěti dronech poskytla schopnost průzkumu většího perimetru, což je praktické v zarostlých teritoriích i v husté zástavbě. Létající podpora umí předávat data o umístění cíle v případě potřeby zničení bez přímé viditelnosti.

Rusové aktuálně kombinují dva typy likvidačních testů Markeru. První verze spočívá v autonomním vyhledávání cílů a střílením jen po rozkazu operátora. Druhý typ je plně zbaven lidského působení a stroje ve vzájemné spolupráci hlídají a zkoumají vytyčené oblasti zcela samostatně v souladu s pokyny umělé inteligence.

Svým způsobem až nebezpečná platforma vznikla jako modulární systém, aby vybraní dodavatelé techniky mohli nabízet doplňkové systémy a novější arzenál uváděný do akce snadnou zástavbou. Nejvhodnější konfigurace má být hotova do roku 2027, kdy Vladimir Putin očekává ostré nasazení bezposádkových bitevních jednotek dotovaných vládou ve výši téměř 200 miliard rublů (60,8 miliard Kč).

Mirek Mazal
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
13. 12. 2021 15:58
Re: To mi připomnělo vtip
Předelaný starý vtip o Husákovi :-)
Avatar - Barrichello
13. 12. 2021 15:57
Re: a neco pro lidi rusaku
Uměl. Lada Granta, Vesta, XRay, Largus, Niva Legend, Niva Travel, UAZ Patriot, Hunter, Buchanka, Aurus Senat a Komendat a široká pestra užitkáčů GAZ.

Pak třeba dopravní letadla Irkut, Iljušin a Tupolev a Suchoj, antiviry Kasperski a širké spektrum ruských potravin
13. 12. 2021 13:39
Re: a neco pro lidi rusaku
Hele, jaká ti chodí z Petrohradu gáže? Stojí ti ta vlastizrada aspoň za to? :-[]
Avatar - caliban
13. 12. 2021 06:57
To mi připomnělo vtip
Zeman leze po kolenou na nádvoří Pražského hradu, sbírá kamínky a pípá u toho.
Nikdo neví co se dějě, tak Ovčáček volá Putinovi: "Vladimíre Vladimiroviči, máme nějaký problém s Milošem, nevíte co se děje?"
Putin to ověřuje a za chvíli volá zpátky: "To nic, my jsme mu jen omylem poslali instrukce pro Lunochod".
12. 12. 2021 23:22
Re: a neco pro lidi rusaku
Ešte keby si vedel, o čom blábolíš.