Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video krizovky ve 240 km/h ukazuje, proč sci-fi volant Tesly není dobrý nápad

Jan Zajíc
Diskuze (43)

Líbí se vám originální „uříznutý“ volant Tesly? Oku tohle futuristické řešení možná lahodí, v praxi ale může být dost nebezpečné.

Své o tom vědí tvůrci youtubového kanálu Speed Academy, s jejichž svolením video publikujeme. Ti na závodním okruhu protáhli Teslu Model S Plaid, raketu s výkonem 1000 koní, zrychlením z klidu na stovku za 2,1 sekundy a maximální rychlostí 322 km/h. A také oním sci-fi volantem, který namísto tradičního řešení připomíná spíše vize z futuristických filmů.

Během testování nastala krizová situace, kdy na konci cílové rovinky v rychlosti přes 240 km/h došlo k „podivnému selhání brzd“. Byť je řidič Sasha velmi zkušený a v průběhu celého incidentu zůstává ledově klidný, z videa je moc dobře patrné, jak velké problémy mu korigování Tesly dělá, přičemž netradiční volant na tom má lví podíl.

Nebezpečná situace se přitom opakovala hned dvakrát a tvůrci jsou jistě rádi, že na konci cílovky dané tratě nejsou žádné bariéry, ale pouze obrovská travnatá plocha. Naštěstí vše dobře dopadlo a nikomu se nic nestalo. V kompletním videu níže se můžete podívat na oba incidenty ještě podrobněji a poslechnout si závěrečnou analýzu, která popisuje, co přesně se během jízdy odehrálo.

Zdroj: YouTube.com/Speed Academy

Jan Zajíc
Diskuze (43)

Doporučujeme

27. 11. 2021 20:51
Re: Tento volant je naděje pro Peugeot
Mne koncepce iCocku pezot nevadi v zmysle umiestnenia volantu a budikov, ale ovladanie cez dotykac vsetkych funkcii, tak to naozaj nie.
27. 11. 2021 20:48
Re: Katastrofální brzdy
Ty, inak to si dobre napisal. Ja mam pocit podobny. Auta, ktore okolo 80-90 km/h a v meste brzdia spolahlivo, tak na dialnici hlavne brzdenie typu zo 140 na 100 celkom komfortne a potom zistis ze potrebujes vlastne zastavit a skocis na to, nic moc. To druhe spomalenie uz ani nekopalo abs. Stalo sa mi to v p308 a v primere.
27. 11. 2021 18:13
Re: Katastrofální brzdy
Tak si ju nekupuj, trúbka. Aby si nakoniec nebol z tých aristokratov, čo jazdia s V8 leda tak vo svojich mokrých snoch a diskusiách sekajú frajerov.
Avatar - Mikesus
27. 11. 2021 11:42
Re: Poďme spolu počítať
Kdyz je to chyba ABS, tka yb to na stejném místě mělo dělat akademie auto s ABS od Bosch. Nebo je problém v tom, ze většina aut se na daném místě na danou rychlost ani neodstane?
Avatar - Ondore
26. 11. 2021 08:52
Re: Poďme spolu počítať
Buď si taktiež nevidel video na ktorom je postavený článok, alebo si sa nechal vtiahnuť do manipulácie, ktorá sa tu rozbehla.
Auto bolo upravované kvôli závodom, bol by som opatrný v hodnotení, že Tesla môže za správanie, ktoré sme videli vo videu. Celkom určite však môžeme povedať, že zmena volantu by situáciu nevyriešila.