Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania hlásí rekordní počet objednávek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Švédská společnost Scania uvádí, že za druhé čtvrtletí letošního roku získala rekordní počet objednávek na svá nákladní vozidla.

Scania obdržela za období od začátku dubna do konce června celkem 20.987 objednávek na své nákladní automobily, což je rekordní počet, který překonává 20.694 objednaných vozidel za stejné období loňského roku.

Na hlavním evropském trhu bylo ve druhém čtvrtletí letošního roku objednáno celkem 9.140 nákladních automobilů Scania, což představuje mírné zlepšení oproti prvnímu čtvrtletí, ale zároveň pokles o šest procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2013.

V souvislosti s tímto poklesem je ovšem potřeba zmínit skutečnost, že v loňském roce byl v Evropě celkově výrazně zvýšen zájem o nová užitková vozidla v souvislosti s blížícím se přechodem z emisní normy Euro 5 na Euro 6.

Na trzích Latinské Ameriky bylo objednáno celkem 3960 vozidel Scania, což je podobný výsledek jako v prvním čtvrtletí, ale pokles o 31 % oproti 5757 automobilům objednaným ve druhém čtvrtletí roku 2013.

Za tímto výsledkem stojí především pokles objednávek v Brazílii a Argentine, kde byly v loňském roce na rozdíl od toho letošního poskytovány atraktivní dotace na nákup nových nákladních vozidel.

Výrazný pokles objednávek zaznamenala Scania i v Eurasii. Zde bylo rezervováno jen 760 vozů oproti loňským 1882 nákladním automobilů. Důvodem jsou především nepokoje v některých oblastech.

Naopak v Asii se letos Scanii daří lépe a do Švédska odtud dorazilo 5611 objednávek na nová vozidla, což je výrazně více než 1970 vozů za stejné období loňského roku. V Africe zůstal zájem o nákladní vozidla Scania na podobné úrovni jako v loňském roce, zatímco v Oceánii se mírně zvyšoval.

S ohledem na celkové zvýšení poptávky a objednávek nových vozidel plánuje Scanie během letošního podzimu navýšení výroby.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
25. 7. 2014 16:30
Pořád ještě platí, že...
...Scania je jediný a opravdový King of the Road!