Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania P280 CNG: Plynová výhoda

Ladislav Černý
Diskuze (3)
Vyzkoušeli jsme slabší ze dvou pohonů Scania CNG v nákladních vozidlech. Jak se osmnáctitunovému vozidlu spolupracovalo se zemním plynem?

Devítilitrový pětiválec se pro švédskou automobilku stal symbolem mnoha alternativních pohonů. Skříňové vozidlo s budkou P na dvounápravovém podvozku obdrželo slabší z obou CNG provedení pětiválce OC09 s výkony 206 a 250 kW. Tato specifikace také našla místa v autobusech Scania, ale tentokrát se zaměříme na zkoušený užitkový vůz.

Při obhlídce jsme zaznamenali tlakové láhve umístěné v rozvoru vozidla. Celkem se jich vešlo osm, takže měla Scania k dispozici 656 litrů na palivo. O žádném náhradním či rezervním zdroji energie nemůže být řeč, protože pětiválec byl z větší části přepracovaný na spalování CNG. Kromě jiné hlavy vytvářející kompresní poměr jen 12,4:1 musel motor dostat zapalovací svíčky a mnoho dalších úprav. Objem olejové lázně však zůstal na 31 litrech, což u CNG motoru s menším opotřebováním oleje pevnými částicemi znamená možnost delších servisních intervalů.

Plně naložený automobil na necelých osmnáct tun nás po nastartování potěšil velmi nízkou hlučností. Agregát pracující v rámci konečné úpravy výfukových plynů jen s EGR a třícestným katalyzátorem vykazoval nízkou hmotnost a malé omezení prostoru v podvozku, proto se do něj vešlo tolik CNG lahví. Dynamika vozidla nás však nenadchla, protože jsme z Chrášťan u Prahy vyrazili do kopcovitého terénu. Plně naložený dvounápravový distribuční model s vysokou a dlouhou skříňovou nástavbou a střešním spoilerem byl těžkým oříškem pro slabší ze dvou plynových verzí pětiválce. Možnost naložit osmnáct europalet těžko nezpůsobí to, že by vozidlo v pracovním provozu nebylo vytěžované na maximum.

V tuzemských podmínkách bychom si tento agregát představovali spíše v komunálním vozidle s častým rozjížděním a zastavováním, které v polovině provozu nejezdí pod plným zatížením.

Po vyjetí za Prahu na rovinatý úsek si agregát oddychl a při udržování tempa se musel cítit jako ryba ve vodě. Do náročnější topografie trati bychom však raději volili silnější provedení 250 kW, který by šestistupňovou převodovku během akcelerace nutil měnit převodové stupně rychleji a dříve dosahovat ekonomické šestky.

Během brzdění byla znát absence motorové brzdy, která by při nízkém kompresním poměru měla malou účinnost. Do převodovky integrovaný retardér však motorovou brzdu zastoupil bez chybičky.

TECHNICKÉ PARAMETRY
Motor OC09
Počet válců/ventilů 5/20
Objem válců (cm3) 9291
Vrtání x zdvih (mm) 130 x 140
Kompresní poměr 12,4 : 1
Největší výkon (kW/min-1) 206/1900
Točivý moment (N.m/min-1)1350/1000-1400
Emisní norma Euro VI
Motorová brzda není
Převodovkašestistupňová automatická Allison
Stálý převod 4,22
Znak náprav 4x2
Rozvor (mm) 5300
Nádrže CNG (l) 656

Ladislav Černý
Diskuze (3)
Avatar - Barry Lyndon
22. 4. 2016 11:49
Re: je nepochopitelné, že např. pražská MHD nejezdí na plyn
ne ne, tramvaj Škoda 15t ve specifikaci pro Prahu má 31400 mm, takže žádných 40 m. Když navíc uvážíme, kolik prostoru v té tramvaji zaberou podvozky, tak už je skoro sporné, kde je více místa. Doba dvou spřažených T3 s obrovskou plochou rovné podlahy, kam se našlapalo opravdu mnoho člověků, už skončila...
22. 4. 2016 10:39
Re: je nepochopitelné, že např. pražská MHD nejezdí na plyn
Ano místo 40m tramvaje pošleme do centra 25m trolejbus a budeme doufat, že se to tam neucpe ještě víc než to je >:D
S tím, že by mohli nahradit normální autobusy trolejbusy a nebo autobusy na plyn už souhlas.
Avatar - Barry Lyndon
22. 4. 2016 10:07
je nepochopitelné, že např. pražská MHD nejezdí na plyn už d
ještě lepší by tedy byly trolejbusy, které by nahradily všechny autobusy i tramvaje (ano i tramvaje, jsou i velkokapacitní dvoukloubové trolejbusy), ale když nejsou, tak snad alespoň plyn....