Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schmitz Cargobull a nová generace návěsů S.CS Genios (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Schmitz Cargobull v letošním roce rozšířila svou nabídku o novou generaci plachtových návěsů S.CS Genios.

Společnost Schmitz Cargobull představila svou novou generaci návěsů ve světové premiéře na loňském podzimním veletrhu IAA v Hannoveru a letos je uvedla na trh. Prvními zástupci nové generace jsou plachtové návěsy S.CS Genios.

Základem této řady je nově vyvinutý podvozek, který má představovat nejspolehlivější konstrukci svého druhu. Žárově zinkované a nýtované šasi se opírá o zcela nový koncept podélných nosníků ze za studena válcovaných profilů, díky němuž odpadá jejich obvyklé svařování.

Tato výrobní metoda představuje zásadní inovaci v oblasti velkosériové produkce návěsů a stojí za výrazným zvýšením úrovně kvality. Podle slov ředitele vývoje Schmitz Cargobull Rolanda Klementa je podélný nosník takto vyrobený z jediného kusu jakostnější a přesnější.

Největší výhodou pro uživatele je zvýšení zatížení na metr délky až o 10 % pro vyšší flexibilitu při zvláštních přepravách, vyšší spolehlivost díky eliminaci svárů a také vyšší stabilitu díky nýtovaným výztuhám v záhybech.

Pevná a zároveň lehká čelní stěna z hliníkových profilů je vybavena novými ocelovými podpěrami v rozích a zadní stěna má rám, který je rovněž vyroben ze za studena válcovaných profilů, což zvyšuje její tuhost.

Nová generace návěsu disponuje i novým manuálním systémem zvedání střechy pro zjednodušení a urychlení nakládky a vykládky. Mechanismus zvedání je pro zajištění co nejlepší funkce i bezpečnosti a prakticky nulovému zásahu do prostoru ložné plochy uložen ve sloupcích střechy. Samotná střecha pak může být zesílena pro zajištění ještě vyšší tuhosti návěsu.

Společnost Schmitz Cargobull nabízí i pro S.CS Genios boční plachty s označením Speed Curtain, které lze jednoduše shrnout (včetně napínacího zařízení vpředu) během zhruba 35 sekund. Odpadá díky tomu nutnost zdlouhavého odepínání přezek, sundavání latí či manipulace se sloupky. Prostor pro nakládání či vykládání je přístupný v jednom pracovním kroku.

Vedle řešení zkracujících dobu potřebnou k naložení nebo vyložení návěsu může být S.CS Genios vybaven i zadním manuálně sklopným aerodynamickým panelem, přispívajícím ke snížení spotřeby paliva tahače.

Návěsy S.CS Genios jsou vybaveny nápravami Rotos s rozšířenou verzí pneumatického odpružení MRH3. Tyto nápravy disponují elektronickým brzdovým zařízením se stabilizačním systémem a kotoučovými brzdami.

Nové šasi nabízí díky své modulární stavbě velké množství variant od jednotlivých dílů až po rozličné rozvory. V případě nutnosti oprav vychází konstrukce maximálně vstříc možností jednoduché výměny jednotlivých dílů. Záruka proti korozi je standardně stanovena na deset let.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)