Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nahlédněte se Seatem do zákulisí MS superbiků. Co všechno musí hlídat posádka safety caru?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Automobily Seat Leon Cupra slouží coby doprovodné vozy světového šampionátu superbiků. Španělská značka nás nyní nechává nahlédnout pod pokličku zákulisního dění.

V průběhu celého ročníku dohlíží na bezpečnost závodu Cristian Siso a Nicola Cursi, fanoušci motorsportu a hlavně zkušení řidiči. „Na závodním okruhu jsme jako oči vedení závodu. Deset měsíců v roce strávíme cestováním, spíš než práce je to pro nás životní styl,“ shodují se parťáci, kteří vzájemně spolupracují už čtyři roky.

Mistrovství světa superbiků se zúčastní sedm výrobců s celkem 28 motocykly. Během ročníku se koná třináct podniků, ani na jednom z nich nechybí zmiňovaní řidiči sedlající Leony Cupra. Zajímavé je, že během závodních víkendů Seat nasazuje sériově vyráběné kusy. „Motocykly jsou velmi rychlé, potřebujeme vůz, který je výkonná a má dobrou akceleraci,“ vysvětluje Siso. Ostrý Leon zvládá zrychlení z klidu na stovku za necelých pět sekund a pokračovat může na až 250 km/h.

Bezpečnostní vozy vyjíždí před každým startem na závodní dráhu jako první. Řidiči ověřují zejména stav povrchu okruhu, kupříkladu jestli někde nezůstává příliš „žmolků“ z pneumatik, které by jezdce mohly případně ohrozit. Další fází příprav je jedno ostré kolo, během kterého se kontroluje přítomnost traťových maršálů na správných místech.

Auto s lékařem na palubě doprovází pole i krátce po startu, to kdyby došlo k vážné havárii hned v úvodu. Všechny tyto disciplíny znamenají, že oba bezpečnostní vozy ujedou během závodního víkendu až 600 kilometrů. A to nepočítáme chvíle, kdy by safety car musel na trať i během závodu. „Zasahujeme pouze v případě vážné nebezpečné události. K tomu naštěstí v letošní sezoně dosud nedošlo,“ uvedl Siso.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - petous
29. 10. 2017 11:16
Re: Full Digital Cockpit u seautu Leon
až od ledna 2018.
28. 10. 2017 18:32
Full Digital Cockpit u seautu Leon
[odkaz]

a toto si niekto vsimol, že ma taketo nieco seat , to som v soku!!!!!!! >:D, nikde o tom ani zmienka